Печалбите от запорираното руско имущество в ЕС заради войната, която Русия води в Украйна ще достигнат €50 милиарда до 2027 година. Това съобщи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс, цитиран от световните агенции. Основнитя въпрос сега е къде ще бъдат насочени тези средства. Брюксел излазява надежда, че примерът на Белгия може да бъде последван и от много други държави.

Страната насочи запорираните руски средства в полза на Украйна. Белгия държи основната част от запорираното руско имущество и тази година ще предостави на Украйна €1,7 милиарда. Част от тези средства ще послужат за осигуряване на боеприпаси за украинските въоръжени сили.

Запорираното руско имущество в Евросъюза е два вида. Частното е около €25 милиарда и е принадлежало на руски олигарси. Вторият вид са резерви на Руската централна банка. Позицията на Белгия е, че при определени обстоятелства частните средства могат да бъдат отнети, например при опити за заобикаляне на санкциите на ЕС.

ЕС реши да използва печалбите от руски активи. Кой и как ще ги управлява?

ЕС реши да използва печалбите от руски активи. Кой и как ще ги управлява?

Около 15 милиарда евро такива средства могат да бъдат предназначени за Украйна през следващите 4 години

Запасите на Руската централна банка, които са държани в ЕС, възлизат на около €208 милиарда. Обичайно приходите от облагането на тези финансови средства постъпват в националния бюджет. Очаква се съвсем скоро да има споразумение на европейско равнище по въпроса за използването на приходите от данъците върху резервите на Руската централна банка. 

Припомняме, че Европейският съюз и страните от Г-7 замразиха общо над €330 милиарда активи на Руската централна банка, след като страната нахлу в Украйна през февруари 2022 година. От своя страна Москва твърди, че всеки опит за използване на замразени руски активи като обезпечение за Украйна ще се смята от руските власти за незаконен и ще бъде оспорван.

Две трети от замразените руски активи се държат в ЕС, основно от белгийската Клирингова къща Euroclear.

Европейската компания, която може да сложи край на газовото надмощие на Русия над Европа

Европейската компания, която може да сложи край на газовото надмощие на Русия над Европа

Разходите за енергия нарастват с 40,8% годишно в рамките на ЕС към септември 2022 г.