Енергийната индустрия на Европа се развива бързо и с всеки всеки изминал ден привлича все повече внимание. Енергийната криза, която дойде след началото на войната Русия в Украйна в началото на 2022 г., сложи край на десетилетията на зависимост от евтини доставки на природен газ от Русия.

Това означава значително по-високи цени на енергията в цяла Европа, като разходите за енергия нарастват с 40,8% годишно в рамките на ЕС към септември 2022 г.

Европа има нужда от дългосрочно решение за доставките си от природен газ. Така се стимулира интереса към разработването на потенциално значителни запаси в Европа, които до голяма степен бяха пренебрегвани от десетилетия, пише Oilprice.

ЕС вече обяви природния газ като "зелен" и като преходно гориво, докато се движим към възобновяемата енергия. В същото време Германия се отдалечи от производството на ядрена енергия, което доведе до увеличаване на нейната нуждата й от природен газ.

В тази не дотам приятна за Европа ситуация, една компания се очертава като потенциален лидер в надпреварата за решения на енергийната криза: MCF Energy. Това е играч в Европа, с активи, които предлагат уникална експозиция на вътрешния пазар на природен газ.

MCF вероятно бързо ще грабне възможността да помогне за укрепване на енергийната сигурност на Европа. Компанията има богат опит в европейските енергийни пазари, както и впечатляващ опит на капиталовите пазари.

Държавите с най-много запаси на природен газ в света

Държавите с най-много запаси на природен газ в света

Доказаните запаси представляват обема природен газ, който може да бъде добит

Тъй като по-голямата част от Европа беше толкова зависима от евтиния руски газ, че много потенциално огромни възможности за ресурси в Европа бяха пренебрегвани.

Сега двата проекта с най-голям приоритет на компанията имат ясен път към пазара и се намират в две от най-подходящите за това юрисдикции в Европа.

Единия е разположен в подножието на Австрийските Алпи и се казва Welchau Gas Prospect - носи потенциал за до един трилион кубични фута природен газ.

Друг кладенец беше пробит през 1980 г. само на пет километра от Welchau, кладенецът Molln с потенциал 1000 кубически фута природен газ. Този кладенец никога не е бил експлоатиран, поради икономически причини по онова време, когато компаниите са търсели основно петрол.

Компанията се обръща към перспективата за газ в проекта Welchau, като се съгласява да финансира разходите за кладенец Welchau-1 до 50% от горната граница от 5,1 милиона евро. Газовият обект Welchau има значителен потенциал за газови ресурси, разположен в сърцето на Европа на сравнително малка дълбочина на сондиране и в близост до газопроводите.

 Най-големият терминал за втечнен природен газ в Европа подписа 10-годишна сделка за доставка на LNG от Алжир

Най-големият LNG терминал в Европа подписа 10-годишна сделка за доставки от Алжир

Това е първото споразумение за подобен капацитет за внос, еквивалентно на 3 милиона тона LNG годишно

ADX Energy, която е партньор на MCF Energy е пробил кладенеца Welchau на 24 февруари 2024 г. Сондажът се очаква да отнеме 39 дни.

През април 2023 г. MCF Energyпридоби 100% от Genexco GmbH, частна немска нефтена и газова компания. Това придобиване може да направи компанията лидер в проучването на природен газ в Германия със 100% собственост върху четири лиценза за германски проекти за проучванена природен газ.

Това са Lech - е концесия в Бавария, обхващаща 10 квадратни километра с три пробити преди това кладенци. Друг проект е Lech East - за проучване на природен газ, обхващащ приблизително 100 km² в Югозападна Бавария. Другите два са газово находище Reudnitz, което се намира на приблизително 70 километра югоизточно от Берлин и Erlenwiese, обхващаща 87 km² в Западна Германия.