Музикалната индустрия на ключовия американски пазар все още е с 36% по-ниски приходи в сравнение с върховата 1999 г., но огромната част от нейния растеж се дължи на това, което до неотдавна преследваше като кръвен враг - стрийминга.

Данните на RIAA показват, че парите от поточно аудио растат с бързо темпо през последното десетилетие - даже и на фона на определени инфлационни колебания. Те са и основен фактор за това приходите на звукозаписните компании днес да са около 17 млрд. долара на година.

Ако се върнем години назад, музиката стана голям бизнес по времето на плочите и особено през 60-те. Аудиокасетите ги изместиха като по-удобен формат през 70-те, но през 80-те и 90-те компактдискът направи лейбълите машини за пари.

Краят на слушането на музика чрез CD вече е тук

Краят на слушането на музика чрез CD вече е тук

За първи път стрийминг услугите надминаха продажбите на дискове в световен мащаб

Ролята на CD беше много комплексна - това беше скъп носител, който изисква нова техника и идва с обещанието за високо цифрово качество на звука. Така заедно с новите албуми се продаваха и ремастерирани версии на заглавия от аналоговите времена. 1999 г. донесе на компаниите от бизнеса над 25 млрд. долара само в САЩ.

Снимка 662682

Източник: Chartr

Междувременно домашният интернет стана масов, а звукозаписните компании ангажираха време, пари и нерви в битките с пиратството, докато намерят подходящ бизнес модел за новата ситуация.

В периода 2003 г. - 2013 г. законното теглене носеше определени приходи, но то така и не стана голям фактор. Още по-бързо премина и популярността на платените рингтонове за мобилни телефони.

На този фон стрийминг платформи като Spotify започнаха да трупат потребители, а и приходи - днес те са многократно по-големи от тези от дискове и от сваляния взети заедно.

Spotify и компания за първи път надминаха по приходи физическите продажби на музика

Spotify и компания за първи път надминаха по приходи физическите продажби на музика

Индустрията записва трета поредна година с увеличение

За мащаба на бизнеса в музикалния стрийминг е показателно, че само шведската платформа е платила на изпълнителите в каталога си 9 млрд. долара през 2023 г. или общо $48 млрд. от създаването си. Творците с по над 10 000 долара на година приходи от Spotify са се утвоили за 6 години, а 1250 музиканти печелят по над милион.

Все още има какво да се направи - големият процент от изпълнителите продължават да получават много малко пари от стрийминга. За много от тях той е по-скоро възможност да се маркетират пред по-голяма аудитория, която след това да купува билети за шоу, фен артикули и т.н.

Интересен феномен са плочите. При тях за 10 години имаме 396% ръст на приходите с помощта на младите фенове на аналоговия звук. Това е по-добър резултат от този на дисковете.