Когато чуем думата "фермер", обикновено в съзнанието ни изниква образът на човек, който посвещава живота си на селското стопанство.

Някои фермери успяват да постигнат невероятен успех в тази трудна неблагодарна област, което им позволява дори да влязат в топа на най-богатите хора на планетата.

Благодарение на мащабите и иновациите някои фермери успяват да спечелят милиарди долари доходи, превръщайки се в модели на успешен бизнес в селскостопанския сектор.

Снимка 574423

Хари Стайн

Хари Стайн е успешен бизнесмен и основател на най-голямата в света частна компания за развъждане и производство на семена Stine Seed.

Отгледан във ферма близо до Де Мойн, той започва собствен бизнес със семена през 60-те години.

Въпреки дислексията и леката форма на аутизъм, Хари има феноменална памет и математически способности. Благодарение на това той фокусира компанията върху създаването на най-генетично стабилните соеви хибриди.

Stine Seed вече е признат за световен лидер в отглеждането и производството на висококачествени семена.

Списание Forbes обяви Хари Щайн за най-богатия човек в Айова през 2015 г. с приблизително богатство от 3,6 милиарда долара.

Блеро Маги

Blairo Maggi е виден представител на семейния агробизнес в Бразилия. Неговият път в тази област започва още с раждането му, тъй като баща му Андре Маги основава най-голямата компания за соя в света, Andre Maggi Group.

През 2012 г. оборотът на групата бе 3 милиарда долара, което спечели на Блеро място в списъка на Forbes. В момента компанията успешно работи не само със соя, но и в областта на торовете, енергията, каучука и логистиката.

Въпреки факта, че след смъртта на Андре ръководството на групата премина към съпругата му Лусия, Блейро все още притежава 16% от акциите на тази диверсифицирана империя.

През 2002 г. Блейро е избран за губернатор на щата Мато Гросо, един от водещите световни производители на соя. Сега той представлява региона в бразилския сенат. Така той успешно съчетава агробизнеса и обществените услуги.

Снимка 457146

Източник: iStock

Семейство Армер

Семейство Армър е една от най-успешните истории за успех в агробизнеса в Нова Зеландия. Благодарение на дейността си в млечното животновъдство те се нареждат сред първите най-богати жители на страната.

Колин и Дейл Армър полагат основите на своята империя още през 90-те години, когато започват да разширяват семейната ферма. Техният холдинг, Dairy Holdings, в момента се оценява на 535 милиона долара.

Групата от компании е най-големият играч на пазара за млечни продукти в Нова Зеландия. Управлява 58 млечни ферми и обширни пасища на Южния остров.

Бизнесът на Armers се превърна в процъфтяваща селскостопанска империя благодарение на последователното мащабиране и разширяване на дейностите си през годините. Това е отличен пример за успешно развитие на семеен бизнес.

Снимка 547480

Източник: iStock

Семейна ферма Перич

Историята на семейна ферма Перич е ярък пример за успешното развитие на малко семейно предприятие в мащабен агробизнес.

През 1951 г. родителите на Тони и брат му основават малка ферма от 25 крави в Австралия. Днес под управлението на братята има млечна империя с над 2000 глави добитък.

Чрез последователно разширяване фермата се превърна в най-големия производител на мляко в страната. В същото време е придобита земя в в West Wyalong и Trangie, за разширяване отглеждането на зърно и добитък.

Тони и брат му станаха примери за успешни земеделски предприемачи, които развиха инициативата на родителите си в голям мащаб. Техният усет за бизнес и стратегически ходове извеждат малката ферма на международно ниво, а семейното състояние се оценява на 750 милиона. Дългият път от 1951 г. сега е вдъхновение за много фермери.

Лиу Йонхао

Лиу Йонхао (Liu Yonghao) е виден бизнесмен и един от най-богатите хора в Китай с нетна стойност на активите от 4,1 милиарда долара. Започва кариерата си през 1982 г., когато той и братята му създават ферма за отглеждане на пилета и пъдпъдъци.

За да стартират проекта, те трябваше да продадат велосипеди и часовници, като по този начин събраха 120 долара начален капитал. С течение на времето бизнесът се разраства и се превръща в голяма група от компании, Hope Group, опериращи във фуражната индустрия.

През 1992 г. Hope Group става една от най-големите вериги за доставка на фуражи в Китай. През 1996 г. братята разделят бизнеса. Liu Yonghao се заема с проекта New Hope Group.

В момента компанията му е водещ играч в земеделския сектор на страната. Освен това предприемачът развива областите на недвижимите имоти, химията и финансите. Така Liu Yonghao постига значителен успех, започвайки от малък семеен бизнес.

Снимка 381227

Източник: iStock

Семейство Резников

Семейство Резник полага основите на своя успех в селското стопанство в края на 70-те години. Тогава Стюарт Ресник, след като се ожени, решава да инвестира в мащабно селскостопанско производство в Калифорния.

В момента тяхната Wonderful Company управлява 64 хиляди хектара земеделска земя, специализирана в отглеждането на шамфъстък и бадеми. Тези култури осигуряват на семейство Резник по-голямата част от тяхното състояние от 4,2 милиарда долара.

Компанията инвестира в устойчиви технологии за създаване на устойчиви на суша сортове. Продуктовата гама включва ядки, цитрусови плодове и вода. Неговите продукти се използват от почти всеки втори жител на САЩ.

Така, в продължение на десетилетия целенасочена работа, семейство Резник успява да превърне малка ферма в голям селскостопански конгломерат.

Лю Йонгсин

Лю Йонгсин (Liu Yongxing) е един от най-ярките примери за успех в селскостопанския бизнес.

В началото на 80-те години той и братята му основават малка птицеферма и към момента състоянието му, според оценки на Forbes, надхвърля 6,6 милиарда долара.

След разделянето на семейния бизнес в началото на 90-те години, Лю Йонгсин създава East Hope Group. Компанията се превърна в основен играч в областта на селското стопанство, недвижимите имоти и индустрията.

Основната специализация е производството и продажбата на повече от 100 Лю Йонгсин , заедно с брат си Liu Yonghao, влязоха в списъка на милиардерите. Това е ярък пример за успешен старт от малка ферма и последващо мащабно развитие на бизнес благодарение на постоянство и предприемачески талант.

Хауърд Бъфет

Хауърд Бъфет е успешен агробизнесмен и природозащитник, средният син на известния американски милиардер Уорън Бъфет. Рано се насочва към селското стопанство, като напуска няколко учебни заведения. Сега Хауърд управлява големи ферми за царевица и соя в няколко щата.

В допълнение към фермите в Илинойс и Небраска, Бъфет ръководи три експериментални обекта в Аризона, Илинойс и Южна Африка. Участва активно в внедряването на иновативни технологии и екоинициативи.

Хауърд се гордее, че е изградил успешен агробизнес без помощта на семейното си състояние. Нетното му лично богатство се оценява на 200 милиона долара.

Бъфет служи като пример за предприемач, постигнал успех чрез постоянство и иновации в селското стопанство.