От 1 септември минималната работна заплата се увеличава на 270 лева, вдигат се и вдовишките пенсии с една трета. Това съобщи министърът  на финансите Симеон Дянков след заседанието на Тристранния съвет за национално сътрудничество, предаде news.bg.

По време на обсъжданията е имало различни предложения - както обобщи той - синдикатите са искали повишаването да стане веднага, а част от работодателските организации - или изобщо да не се случва повишението, или то да бъде от догодина.

Аз предложих компромисен вариант - увеличението да стане от 1 септември, заяви Дянков. Той добави, че това решение на Тристранния съвет ще бъде разгледано на следващото заседание на правителството. Увеличаването на МРЗ според шефа на КРИБ Огнян Донев не е достатъчно. И 240, и 270 лева са много ниски заплати, каза той и изтъкна, че във фирмите от конфедерацията няма подобни заплати.

Пламен Димитров от КНСБ изрази недоволство за вдигане само на вдовишките пенсии и подчерта, че синдикатите настояват за еднократно увеличение на всички пенсии. Той поясни, че КНСБ искат МРЗ да стане 290 лв. от 1 януари.