Светът се оплаква от висока безработица, но проблемът може тепърва да се задълбочи, предупреждават учени и пророкуват, че роботите може да изместят по-голямата част от хората от пазара на труда. На пръв поглед тази теория изглежда изфабрикувана от параноичен технофоб, но според професора по компютърни науки от Университета Райс Моше Варди, цитиран от Business Insider, сценарият е напълно реалистичен и може да стане факт след само 25 години, пише expert.bg.

Според Варди дотогава ще изчезнат професии като чистачи и боклукчии, таксиметрови шофьори и водачи на камиони - дейности, които отговарят за поминъка на над 4 млн. души само в САЩ. "Човек, каращ автомобил, ще е толкова архаична гледка, колкото днес е конският файтон", смята Варти и на този фон дори прогноза за 50% безработица е твърде оптимистична, като по-вероятна цифра са шокиращите 75%. „Два пъти седмично пред дома ми спира камион, слизат двама мъже и събират боклука. Всички те, включително и шофьорът, ще са без работа, когато започнем да събираме сметта автоматично".

Умните компютри ще изместят хората и от по-високо квалифицирани, но рутинни задължения като набиране на данни, операционни дейности и изчисления. Днес на подобни длъжности в САЩ са заети около 7 млн. души, предимо от финансовия сектор. „По-голямата част от хората изпълняват рутинни операции на работното си място." - допълва софтуерният разработчик Мартин Форд. - „Икономиката винаги е имала нужда от подобни служители."

Не всички са съгласни с апокалиптичните прогнози и някои експерти изтъкват, че роботите не могат да изместят хората от ключови браншове като услугите, например. При всички положения обаче учените са единодушни, че ако компютрите наистина вдигнат безработицата до катастрофални нива, дори далеч по-ниски от цитираните 75%, неравенството и социалното напрежение ще ескалират и последствията може да са дори по-сериозни от щетите от глобалното затопляне.

Технологиите се развиват неимоверно бързо, а икономиката и обществото се променят с далеч по-умерени темпове. Ако печалбите от по-ефективните нови технологии отидат в ръцете на сравнително малка част от човечеството, а настоящите бизнес и социални модели не се променят коренно, ще се окаже, че огромен брой хора просто нямат място в икономиката на бъдещето.

Анализатори напомнят, че в разгара на последната финансова криза, САЩ се оплакваха от безработица от около 10% и едва се справиха с проблема, като пазарът на труда тепърва започва да изпълзява от дупката. Правителствените задължения набъбнаха, а все още предстои да се изяснят другите дългосрочни последици. Евентуалните обществени, икономически и фискални катаклизми от безработица в рамките на 50-75% са плашещи и непредсказуеми.