Горещи спорове се разгоряха сутринта в Народното събрание по второто четене на законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса на труда. Опозицията от ляво и от дясно се обедини в защита на БТПП, която заради промените в КТ може да бъде изключена от НСТС, тъй като няма да отговаря на критериите за представителнсот, предаде репортер на News.bg в парламента.

За представителна организация на работодателите на национално равнище се признава организация, която обединява браншови или отраслови структури и предприятия, в които са наети не по-малко 100 хиляди осигурени по трудов договор лица, има организации на работодателите в повече от една четвърт от дейностите, определени с код до втори знак от Класификацията на икономическите дейности, утвърдена от Националния статистически институт, с не по-малко от 5 на сто от осигурените по трудов договор лица във всеки отрасъл.

Освен това представителната работодателска организация трябва да има местни органи в повече от една четвърт от общините в страната и национален ръководен орган.

На критериите не отговаря БТПП и затова няма да участва в тристранката. Това е безобразно предложение, всеки който е на различно мнение ще го пращат в изолатора, подчерта синият лидер Мартин Димитров. Първо ще махнем една работодателска организация от тристранката, ако синдикатите продължат да стачкуват и тях ще махнем, възмути се синият лидер.

БТПП е организация, която 20 години има позиции, изтъкна Димитров. Той посочи, че сините често са спорили с палатата, но не са искали да я закрият. Така беше при Тодор Живков, който не му харесваше, биваше отстранен, затова и нямаше организации, това напомня ерата "Тодор Живков", смята Мартин Димитров.

Според Павел Шопов пък се цели в тристранката да бъде вкарана "послушна и угодна организация".

Това е наказателна акция срещу една от работодателските акции, която има мнение и защитава интересите на своите членове, коментира и червената депутатка Мая Манолова. Уважаеми колеги, засрамете се и отхвърлете това предложение, призова тя.

В крайна сметка мнозинството глаусва да се отложи разискването по тази точка от закона.