Новината през уикенда за ареста на шефа на МВФ Доминик Строс-Кан по обвинение в опит за сексуално насилие над камериерка в хотел води до известна допълнителна несигурност около развитието на Европейската "периферна" дългова криза и по-специално относно евентуалната нова финансова помощ за Гърция.

Неговото арестуване точно преди започваща днес доста важна среща на Еврогрупата (фин.министри на Еврозоната) на която Строс-Кан трябваше да присъства усложнява в известна степен и без това доста сложното положение около това дали ще има и каква нова финанова помощ за Гърция и дали ще има преструктуриране на дълга на Атина. Но тази допълнителна несигурност би трябвало да бъде само кратковременна, тъй като едва един човек (пък било той и шеф на МВФ) може да доведе до допълнително трудности относно и без това проблемите около евентуалното разрешаване на казуса в огромния дълг на Гърция.

Днес финансовите министри от Еврогрупата се очаква да обсъждат на срещата си в Брюксел както окончателното одобрение на плана за спешна финансова помощ за Португалия за 78 млрд.евро, така и въпроса с Гърция.

След новината за ареста на Строс-Кан по обвинения в опит за сексуално насилие, МВФ обяви че фонда остава "напълно работещ и функциониращ". МВФ определи за временен шеф на Фонда досегашния зам. шеф - Джон Липски, като определи и члена на Фонда - Немат Шакиф (зам. директор на МВФ за няколко от Европейските страни) за представител на Фонда на започвата днес важна среща на Еврогрупата и утрешната среща Ecofin (на финансовите и икономически министри на целия европейския Съюз) в Брюксел.

Говорителят на гръцко правителство - Петалотис каза, че ареста на шефът на МВФ Строс-Кан няма да окаже влияние върху гръцките усилия да разрешаване на финансовата и дългова криза на Атина. "Гръцкото правителство се договаря с институции, не с личности и продълбжава да прилага програмата, която ще измъкне страната от кризата", каза Петалотис.

Агенция Reutres пък цитира неназован официален гръцки източник, според който ареста на шефа на МВФ може да доведе до известно забавяне на евентуално нов спасителен финансов план за Атина в краткосрочен план, но не би довел до промяна в политиката на МВФ относно Атина.

Според немската преса (Die Welt), МВФ се съмнява относно необходимостта на повече кредити/заеми за Гърция, като в-кът се позовава на неназован дипломат от ЕС. Die Welt също така посочва,ч е ако МВФ реши да не отпусне нови/допълнителни заеми за Гърция, Европейският Съюз и Еврозоната биха се наели да понесат цялата тежест на такива нови евентуални заеми за Атина.

Die Welt също така цитира шефът на Европейската валутна и икономическа Комисия - Оли Рен, който каза че Гърция трябва да продължи да провежда икономическите реформи и да осигури пълна трансформация чрез своята приватизационна програма. Според него би било илюзия да се вярва, че има алтернатива на тази икономическа програма за реформи в Гърция.

В интервю за немската телевизия ARD пък немският финансов министър Шойбле каза, че информациите за възможно преструктуриране на дълга на Гърция са спекулативни, но посочи, че ако Атина няма възможност на свежо финансиране от международните кредитни пазари през следващата година, може да се търсят нови алтернативи.