Търговският оборот между Русия и Афганистан се е увеличил значително след изтеглянето на силите на САЩ и НАТО от Афганистан и е достигнал 1 милиард долара, заяви ръководителят на Руския бизнес център в Афганистан, Рустам Хабибулин пред РИА Новости.

Основните области на търговия между Русия и Афганистан - която се смята за една от най-опасните за живеене страни в света, са: природен газ, петролни продукти, брашно и пшеница, а напоследък и млечни продукти.

По думите на Хабибулин, през 2022 г. товарооборотът между двете държави се е изчислявал на почти символичните около 170 млн. долара, а през тази година показателят ще "надмине 1 млрд. долара".

Хабибулин обяснява тези високи темпове на растеж с идването на власт на талибаните (движението е забранено в Русия и обявено за "терористично") и изтеглянето на силите на САЩ и НАТО, което "всячески пречеше на активното развитие на икономическите и политическите отношения между двете държави". Но все пак трябва да се има предвид, че въпросното скокообразно развитие на търговията между двете страни тръгва от много ниска база.

Освен това ръководителят на Руския бизнес център в Афганистан отбеляза, че Русия възнамерява да създаде работни места в Афганистан, като инвестира в местни проекти.

Той конкретизира, че руските инвестиции биха могли да бъдат в предприятия, в селското стопанство на Афганистан, както и в строителството на водния канал Куш-Тапа, който представлява голям интерес. Редица руски компании вече сключват дългосрочни договори за аренда на парцели земеделска земя в близост до този канал.

Узбекистан иска да утрои товарооборота с Русия за следващите 6 години

Бивша съветска република иска да утрои товарооборота с Русия за следващите 6 години

За тази година страната планира да усвои 5 млрд. долара руски инвестиции