Украйна е подготвила икономически план, който ще предложи на Международния валутен фонд (МВФ), в случай че не получи финансова помощ от САЩ. Това пише Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Планът основно включва разширяване на продажбите на държавни облигации на вътрешния пазар, повишаване на данъците и намаляване на разходите.

Прилагането му (ако се наложи) ще гарантира на Международния валутен фонд (МВФ), че Украйна ще може да обслужва дълговете си, ако не получи помощ - това е условие за отпускането на кредит от общо 15,6 млрд. долара в рамките на четири години (тази година страната би трябвало да получи 5,3 млрд. долара).

Според събеседник на агенцията, украинските власти виждат риск от несъгласуване на плащанията поради липсата на финансова помощ от САЩ. Страната смята евентуално да компенсира тези средства чрез вътрешни заеми - купуване основно от банките на държавни облигации. Киев очаква посочената мярка да донесе поне 5 милиарда долара приходи тази година.

Каква финансова помощ очаква да получи Украйна от ЕС през 2024 година

Каква финансова помощ очаква да получи Украйна от ЕС през 2024 година

Една трета от отпуснатите досега средства са за военна помощ

От Централната банка на страната коментират пред Bloomberg, че Киев ще обсъди с МВФ "план за действие" в случай, че финансовата помощ от други страни спре. Централната банка същевременно подчертава, че очаква възобновяване на подкрепата "през следващите месеци", а МВФ споделя тази гледна точка.

"Мерките, предвидени в "план Б", се обсъждат и потенциално биха могли да включват активиране на вътрешния пазар на кредитиране, фискална оптимизация и консолидация", казват от Украинската централна банка.

В Съединените щати още не могат да се споразумеят за отпускането на помощ за Украйна, но преговорите продължават. На 1 февруари ЕС одобри отпускането на 50 милиарда евро на Украйна за период от четири години.

Бизнесът в Украйна, чийто данъчни постъпления в бюджета скочиха над 10 пъти

Бизнесът в Украйна, чийто данъчни постъпления в бюджета скочиха над 10 пъти

Страната продължава да се бори с нелегалния хазарт