След повече от десетилетие без дейност, месокомбинатът в Силистра се готви да заработи отново, става ясно от уведомление, внесено в РИОСВ в североизточния град.

Заводът е с нови собственици, като те имат амбицията да задоволят нуждата от голяма индустриална кланица и да станат водещ износител на агнешко месо.

Консолидираната загуба на Меком АД наближи 64 млн. лв. в края на септември

Комплексът е построен през 1974 г., но през октомври 2012 г. БАБХ затвори тогавашното предприятие "Меком". Година след това и на фона и на ред други скандали, то окончателно прекрати дейност с големи дългове, а през 2022 г. синдик го продаде.

Областната дирекция по безопасност на храните иска прекратяване на дейността на Меком

Новите собственици на преименуваното дружество "Месокомбинат Добруджа" АД са Руслан Райчев (през дружеството "Р-Финанс" ЕООД), Максим Иванов ("Лайтхаус Инвестмънтс" ЕООД) и Диана Карова ("Дика Акаунт" ЕООД) с равни дялове.

Има огромна липса на индустриална кланица в България и това е една от причините 60-70% от месото у нас да е внос - така пред Money.bg Руслан Райчев, който е и производствен директор на предприятието, обясни решението за неговото възраждане. "Заобиколени сме от най-големите производители на свинско месо, а освен това Добруджа като земеделски район е много добра локация", допълни той.

Ново изискване на МФ може да блокира месопреработвателния бранш у нас

Ново изискване на МФ може да блокира месопреработвателния бранш у нас

Земеделският министър предлага нова голяма кланица, с която да се намали зависимостта на сектора от вносно месо

По думите му, въпреки годините без дейност, новият корпус на месокомбината, който е строен от холандска фирма, е в добро състояние, като същото може да се каже и за производствените линии, които са италиански. Собствениците са направили и подобрения по сградния фонд.

"Намираме обучен персонал както от местната общност, така и специалисти от други области", обясни Райчев, като допълни, че в началото ще започнат с екип от 50-60 души с кланична и транжорна дейност като приоритет.

От уведомлението става ясно, че в перспектива предприятието ще произвежда месо от свине, едри и дребни преживни животни, домашни еднокопитни животни, зайци и щрауси, а също така и месни разфасовки и заготовки, както и колбаси. Заявеният производствен капацитет е 48 тона трупно месо за 24 часа, като Райчев уточни, че той ще бъде достигнат на по-късен етап.

По думите на производствения директор още в началото продукцията ще е насочена към целия пазар у нас, като освен това ще търсят и възможности за експортна реализация.

На сайта на месокомбината е посочено и че дружеството планира да отглежда между 35 000 и 43 000 агнета годишно в собствени ферми и "има амбиции да бъде най-големият български износител на агнешко месо".

По думите на производствения директор още в началото продукцията ще е насочена към целия пазар у нас, като освен това ще търсят и възможности за експортна реализация.Очакването на Руслан Райчев е Месокомбинат "Добруджа" да заработи отново през третото тримесечие на 2024 г.