Когато някой твърди, че наемната работа не може да донесе голямо богатство, не трябва да се вярва на такива думи. Има пример, който опровергава този мит - човек, който е на доста предно място в списъка на Forbes и е спечелил десетките си милиарди като служител. За да постигнете такъв успех обаче, ще трябва да опитате като Стив Балмър!

История за американската мечта

Стив израства в Детройт в скромно семейство на имигранти. От страна на майка си той е от беларуски произход, а чичо му все още живее в Беларус, където притежава малък бизнес - пекарна. След като завършва училище през 1973 г., бъдещият милиардер влиза в Harvard Business School.

Съучениците и съучениците на Балмър забелязват неговите отлични умствени способности и неуморна енергия. Един от учителите си спомня как млкият Стив, застанал на черната дъска, обяснява решението на задача, държейки тебешир в едната ръка и парцал   другата, активно ги размахва и продължава да анализира решението.

В Harvard Business School Стив Балмър се отличава не само академично, но и с активно участие в различни събития. Той става капитан на футболния отбор и същевременно публикува в две университетски издания, което е изключително необичайно както за спортист, така и за "зубрач". В резултат на това той получава диплома с отличие, но най-важното е, че се запознава с Бил Гейтс, който учи в същия курс.

Въпреки това Стив не бързаше да се присъедини към Microsoft, предпочитайки първо да работи като помощник-мениджър в международната корпорация Procter & Gamble. След две години работа младият и обещаващ специалист решава да напусне компанията и да продължи обучението си в Stanford Business School.

Снимка 216768

Източник: архив ЕПА

Спечели първия си милиард като служител

След като завършва първата си година в Станфордското бизнес училище, Стив се стреми да стане нещо повече от помощник-мениджър. Първо насочва вниманието си към Ford, където работи баща му, но през 80-те години започва кризата в автомобилната индустрия и вниманието му се насочва към Бил Гейтс и неговия Microsoft. Стив започна работа с годишна заплата от $50 000, което е било доста високо заплащане по онова време.

Сега Балмър вече не беше помощник-мениджър, а отговаря за всичко: правни въпроси, човешки ресурси и счетоводство стават негови отговорности в Microsoft. Стив Балмър признава, че любимата му част от работата е HR; по същество той сам става отдел "Човешки ресурси" и лично интервюира всеки кандидат.

Струва си да се отбележи, че Балмър не е имал задълбочени познания по програмиране, но е имал отлично разбиране за хората, избирайки най-талантливите служители за компанията. Участвайки в създаването и популяризирането на първо MS-DOS и след това на Windows, Стив наблюдава бързия растеж на компанията и инвестира част от заплатата си в акции на Microsoft.

До 1993 г. той става първият самостоятелно нает милиардер в историята. Оттогава този статут се промени и сега в света има още няколко милиардери на заплата, но Балмър остава най-богатият от всички тях.

Интересен факт: в един момент Стив Балмър стана най-големият частен акционер в Microsoft, дори изпреварвайки собственика на корпорацията Гейтс.

Снимка 211953

Източник: Wikipedia

Противоречивият период като ръководител на Microsoft

През 2000 г. Балмър става главен изпълнителен директор на Microsoft, най-вълнуващата, но противоречива ера на компанията. От една страна, компанията усвои много нови сайтове, създаде нови продукти и получи огромни печалби.

Например, под ръководството на Балмър се ражда игровата конзола Xbox, която успешно се конкурира с PlayStation, придобит е Skype, облачните технологии са разработени и внедрени. Класически продукти като Windows и Office също поставят рекорди по продажби.

От друга страна, Стив прави някои грешки по време на управлението си, например Windows Phone, който така и не успя да завладее своята ниша на пазара. Някои може би си спомнят плейъра на Microsoft, в който инвестираха огромна сума пари, но светът се посвети на iPod.

Освен това Microsoft придоби много компании за милиарди долари, които в крайна сметка се оказаха напълно безполезни за корпорацията.

Въпреки това печалбите на компанията се утрояват по време на ръководството на Балмър. През 2014 г. Стив Балмър подаде оставка като главен изпълнителен директор на Microsoft с емоционална прощална реч. Като цяло Стив се различаваше от другите трезви и спокойни висши мениджъри: той можеше, например, без проблеми да нарече Linux рак в света на ИТ индустрията или да заплаши да унищожи Google, като хвърли стол в стената.

Колегите обаче все още подчертават, че Стив е един от най-трудолюбивите и дисциплинирани хора, с които са работили.

Снимка 473348

Източник: Twitter

Най-богатият собственик на спортен отбор в света

Най-вероятно Стив не се е стремил да стане най-богатият служител в историята и със сигурност не е мечтал за такива постижения в спорта. Днес обаче Балмър е и най-богатият собственик на спортен отбор в света!

След като напусна Microsoft, с капитал от 22 милиарда долара, Стив инвестира два милиарда в закупуването на баскетболния клуб от НБА Лос Анджелис Клипърс. Исторически гладът се свързва с отбора от НБА Лос Анджелис Лейкърс - дори тези, които не са фенове на баскетбола, знаят името. В града обаче има още един отбор, който обикновено заемаше долните редове в класирането.

С идването на нов собственик ситуацията в клуба се подобрява значително и отборът достигна върха през новия сезон. Днес Клипърс са не само редовен участник в плейофите, но и един от претенденти за шампионската титла.

Тези промени стават възможни благодарение не само на огромните средства на новия собственик на отбора, но и на личния му принос за развитието на клуба. Самият Балмър сега казва, че посвещава цялото си внимание на спорта.