850 000 лева ще струва новото художествено осветление на Дунав мост.
Това съобщи ръководителят на екипа, разработил преди повече от 1 година проекта за представително архитектурно - художествено осветително решение доцент Радослав Кючуков. Парите са нужни за пълно изпълнение на идеята в българския и румънския участък на съоръжението дълго над 3 километра.

Възможни са икономичен (с осветяване само на някои важни елементи) и едностранно осветяване (да се вижда само откъм западната страна - Русе и Гюргево). Средно на месец за електроенергия ще се разходват средно 1 000 лева, като при въвеждане на компютърната централизирана система за управление е възможно и спестяване на част от средствата в малките часове на нощта, когато няма публика да ефектното зрелище.

С вносни ксенонови прожектори, чиято светлина е видима от 10 километра, се планира осветяването. Ще има допълнително обновяване (почистване и подмяна на проводниците) на стандартните стълбове, като светещите тела ще се сменят, информира Ruseinfo, цитирани от News.bg.

До Нова година е възможно да се поставят поне динамичните ефекти, смята Кючуков, за да посрещне България членството в ЕС по оригинален и интересен начин. Вече са правени пробни тестове с прожектори, за което е съдействал Пламен Петков от Областното пътно управление.