Американските капиталов пазари завършиха вчерашната борсова сесия почти без промяна, след като цената на петрола отново пое нагоре, но не успя да въвлече инвеститорите на пазара, ден преди важното заседание на ФЕД за определяне на лихвеното ниво.

Цената на „черното злато" се покачи, след като направи най-стръмното си понижение от 10 години през изминалата седмица. Американският лек петрол с доставки октомври, се покачи до $64.45 за барел, преди отново да върне до $63.80, което е покачване с 47 цента или +0.7% от петък.  

По-високата цена на петрола покачи и акциите на петролните компании, като Exxon Mobil Corp. беше основния печеливш в широкия индекс S&P 500. Технологичният индекс Nasdaq успя да покачи също, след като акциите на производителя на чипове Applied Materials Inc. регистрираха печалба.

В понеделник, индексът Nasdaq направи седма поред печеливша сесия. Индексът Dow Jones се понижи с 5.77 пункта или с -0.05%, като завърши на 11,555.00. Широкият индекс Standard & Poor's 500 добави 1.31 пункта или +0.10%, за да завърши на 1,321.18 пункта. Технологичният индекс Nasdaq Composite Index регистрира слабо покачване о 0.16 пункта или +0.01% до ниво 2,235.75.

Изтъргуваните обеми на вчерашната борсова сесия в Ню Йорк бяха сравнително малки, след като инвеститорите са в очакване за данните от САЩ по-късно днес за индекса на производствените цени за Август. В него ще се търсят сигнали за ръста на инфлацията и ще се прави прогноза за бъдещите покачвания на лихвеното ниво от ФЕД.

Всеобщите очаквания на инвеститорите са за непромяна на лихвеното ниво от ФЕД в сряда, но все повече нарастват опасенията от евентуално подновяване на рестриктивната политика към края на годината, заради продължаващия инфлационен натиск. Високото лихвено ниво е изключително неблагоприятно за корпоративния сектор, тъй като покачват цената на заемите и могат да навредят сериозно на потребителското търсене.

Акциите на Home Depot Inc.м бяха едни от основните губещи в индекса Dow Jones вчера, като пропаднаха с 1.7% или -64 цента до цена $36.58. Това беше ответна реакция на понижението на кредитния рейтинг на компанията от Credit Suisse.