Българските стоки ще имат по-лесен достъп до пазара на Беларус след присъединяването на страната към Световната търговска организация (СТО). Правителството одобри резултатите от двустранните преговори между България и Беларус за достъпа до беларуския пазар на стоки и услуги след присъединяването й към организацията.

В областта на услугите Беларус поема ангажименти за пълна либерализация в сектори, представляващи традиционен за България интерес, като архитектурни, инженерни, компютърни, консултантски, мениджърски и дистрибуторски услуги.

В други важни за страната ни сектори Беларус поема ангажименти за подобряване на обхвата на услуги и/или на достъпа до пазара на строителни, телекомуникационни, счетоводни, одиторски услуги и т. н.

През последните 5 години се отчита нарастване на стокообмена между България и Беларус. През 2005 г. той е 38,3 млн. долара, докато през 2000 г. е 11,7 млн. долара. Най-изнасяните български стоки за беларуския пазар са медикаменти, хладилници и фризери, акумулатори, бои и лакове, кари и части за тях, козметика, вина и др.