Европейската комисия изразява загриженост, че България все още не спазва таваните за емисии на серен диоксид, азотен оксид и прах от промишлени предприятия.

Съгласно Договора за присъединяване таваните се прилагат от 2008 г., но досега те са били превишавани всяка година, за която са представени данни, а и прогнозите за 2012 г. показват, че България отново ще превиши таваните за емисии на азотен оксид и прах.

Комисията направи заключение, че продължаващата липса на структурни мерки за постигане на съответствие показва, че това нарушаване вероятно ще продължи, и изпраща мотивирано становище (вторият етап от производството на ЕС за установяване на неизпълнение на задължения), като дава на България два месеца за отговор.

Ако не бъде получен удовлетворителен отговор, Комисията може да предяви пред Съда на ЕС иск срещу нея.

Качеството на атмосферния въздух е влошено в много държави членки на ЕС, въпреки задължението за правителствата да гарантират добро качество на въздуха за гражданите.

Положението е толкова сериозно, че Комисията понастоящем предприема
действия срещу 17 държави, в които последователно е отчитано лошо качество на въздуха.

Днес, като част от нов подход към проблема, България, Латвия и Словения са призовани незабавно да се заемат с този продължаващ проблем, който всяка година взема повече жертви, отколкото пътнотранспортните произшествия.

Днешните действия - технически погледнато под формата на допълнителни официални уведомителни писма - срещу България, Латвия и Словения са в съответствие с подобни мерки, предприети срещу Белгия през ноември 2012 г., и с бъдещите производства срещу всички останали държави членки, в които се наблюдават системно високи равнища на

EК призовава България, Гърция, Италия и Португалия да приемат национални мерки за енергийната ефективност в сградите

Днес Комисията изпрати мотивирани становища до България, Гърция, Италия и Португалия, в които изисква те да уведомят Комисията за своите мерки за изпълнение на Директивата относно енергийните характеристики на сградите.

Директива 2010/31/ЕС трябваше да бъде транспонирана в националното законодателство до 9 юли 2012 г. По силата на тази директива държавите членки трябва да установят и прилагат минимални изисквания за енергийните характеристики на нови и съществуващи сгради, да осигурят
сертифицирането на енергийните характеристики на сградите и да изискват редовната инспекция на отоплителните и климатичните инсталации.

Освен това в директивата се изисква държавите членки да гарантират, че не по-късно от 2021 г. всички нови сгради ще са така наречени „сгради с близко до нулево нетно потребление на енергия".

Ако четирите държави членки не изпълнят своето правно задължение в срок от два месеца, Комисията може да реши да предяви пред Съда иск срещу тях.