След като „Газпром" придоби контролния пакет акции на „Сахалин - 2", възникнаха проблеми с кредитирането на проекта, пише днес Газета.Ru. Един от потенциалните кредитори Европейската банка за възстановяване и развитие, вероятно ще се откаже от участие във финансирането.

Ръководителят на пресслужбата на ЕБВР Антони Уилямс е коментирал тази информация по следния начин: „Още не е взето решение по повод на финансирането. Но последните събития показват, че може да се случи така, че участието на банката в проекта вече няма да е толкова необходимо". Уилям се е отказал да прави по-нататъшни коментари.

Наблюдатели на Deutsche Welle считат, че в превод от дипломатическия език това изказване може да се разбира като все още не официален, но все пак окончателен отказ за предоставяне на кредит.

Очевидна е връзката между евентуалното решение на ЕБВР и завладяването от Газпром на 50% плюс една акция от проекта. Може да се предположи, че банката не желае да финансира проект, в който Русия държи контролния пакет акции, коментира руската медия.