Информацията, че на 26 септември в доклада си ЕК няма да препоръча "предпазни клаузи" за приемането ни в ЕС, се оказва нож с 2 остриета. Европейската комисия всъщност ще реши през април 2007 дали да активира "адекватни мерки", свързани с влизането на България и Румъния в ЕС.

Според проектодоклада на ЕК, видян от ВВС, както България, така и Румъния ще бъдат дотогава подлагани на проверки, особено в областта на селското стопанство, правосъдието и вътрешния ред.

В последната област Румъния се справя по-добре от България, посочва докладът, но все още има рискове.

"Адекватните мерки", известни по-рано като "предпазни клаузи" са отбелязани в доклада на ЕК от 26 септември.

Тяхното задействане обаче няма да стане веднага след влизането в ЕС, като най-напред двете страни ще бъдат подложени на строг контрол и ще ги проверяват до април догодина, за да видят, какъв напредък ще бъде постигнат в критичните области.

"Адекватните мерки" в селското стопанство ще бъдат намаляване с 25% на субсидиите за двете страни, ако не бъдат създадени агенции за контрол и разпределение на фондовете на ЕС.

Точният механизъм за мониторинг ще бъде уточнен през следващата седмица от комисарите на ЕС за разширяване и за правосъдие Оли Рен и Франко Фратини.