Съветът на директорите на италианската енергийна компания Enel е одобрил делистинг от нюйоркската фондова борса NYSE. За този ход бе разпратено специално съобщение до медиите.

Enel е вторият по размер търговец на газ в Италия с 2.3 млн. клиенти, или 12% от пазара. Персоналът на компанията е над 58 хил. души.

По този начин Enel влезе вредицата на европейските компании, които са напуснали или в най-скоро време възнамеряват да напуснат американския фондов пазар. Например на 23 октомври норвежката алуминиева компания Norsk Hydro реши да се оттегли от нюйоркския пазар, през юли от NYSE си замина германския химически концерн BASF, а през 2007 г. си отиде и руския Ростелеком, припомня lenta.ru. През 2006 година NYSE бе напусната от „Татнефть".

Всички компании обясняват, че делистингът е станал наложителен заради твърде високите разходи за поддържане на акциите на американската борса.

Enel изтъква, че вече е изпратено официално съобщение в Комисията по ценни книжа в САЩ (SEC). Очаква се делистингът да приключи към 20ти декември 2007 г. Акциите на Enel продължават да се търгуват в Европа на италианската борса Borsa Italiana.