Над $20 млрд. са загубите на компаниите, които търгуват с акции на главната в Турция Истанбулска фондова борса (IMKB): предава РИА Новости с позоваване на местните средства за масова информация.

Вестник Заман отбелязва, че обемът на търгуваните ценни книжа от началото на седмицата е спаднал от $179,5 милиарда до $159,2 милиарда, или $20,3 милиарда загуби.

От понеделник главният борсов индекс на Турция ISE National-100 падна със 7,11%, съобщава CNN-Turk. На 30 април той е бил 44,984 пункта, което е 4% по-ниско по сравнение с края на миналата седмица. Резултатите от търговете вчера говорят дори за по-нататъшно падане с 3,11%, до ниво 43,529 пункта.

Турската лира пада спрямо долара и евро, макар в сряда сутрин тази тенденция да се е забавила в известна степен. Засега Standard & Poor`s няма намерение да понижава кредитния рейтинг на Турция.

Ако политическите проблеми бъдат овладени в средно срочна перспектива, няма да има усложнения. Но Standard & Poor`s считат, че ако сегашната криза отклони Турция от икономическата програма провеждана от правителството, то негативния ефект ще се долавя много продължително време.

От Citigroup пък смятат да преразгледат оценката си на турския фондов пазар. В частност, те съветват клиентите си да намалят дела на турски акции в инвестиционните си портфейли.

Припомняме, във вторник Конституционния съд на Турция призна за недействителен първия тур на президентските избори от 27 април. Президентът на Турция се избира от парламента, единствен кандидат на този пост бе външният министър Абдула Гюл.

Опозицията е поискала да се анулират резултатите от гласуването, защото в него са участвали 361 вместо необходимите за кворума 367 души. След излизането на постановлението премиерът на Турция Ердоган е предложил законодателна инициатива за провеждане на предсрочни избори в парламента (меджлис) на 24 юни.