До 100,000 китайци могат да напуснат Русия и да се върнат в родината си, след като на първи април в РФ влезе в сила забрана чужденци да правят търговия на руските пазари, съобщава РИА Новости.

Китайската информационна агенция „Чжунсинше" е съобщила, че много китайски предприемачи, работили в руския Далечен Изток, говорят за намеренията си в най-скоро време да напуснат Русия.

„Преди да отпътуваме към родината, скоростно разпродадохме всички наши стоки - преди всичко дрехите. Цените бяха 50%, а в някои случаи и 70-80% от първоначалните" - говори китайски търговец във Владивосток. „Останаха ми стоки за 20 хиляди юана - лежат на склад при приятел, но няма какво да се прави, няма да могат да се продадат".

Заместник ръководителят на асоциацията на китайските граждани във Владивосток оценява броя на работещите в руския далечен изток китайци на 200 хиляди. По-голямата част от тях се занимава с търговия на дребно. По неговите думи, с влизането в сила на забраната за продажба на пазара, поне половината от тях ще се върнат в Китай.

Много от китайските търговци са влизали в Русия с туристически или бизнес визи. Трябвало е само 3 хияди юана за целта. А официалният способ за получаване на разрешение за работа в Русия струвал 12 хиляди юана.

Китайските предприемачи, които не искат да си заминават, обмислят наемането на руски търговци. Но средните разходи от това щели да бъдат 4500 юана ($585) за месец, което за повечето китайци не е изгодно икономически.

РИА Новости се е информирала за политическия подход на Китай към новото руско законодателство. Китайското външно министерство е посочило, че „уважава приетите в Русия закони за регулиране търговията на дребно", но иска да напомни за историческите причини за появата на нерегулирана търговия между руснаците и китайците.

На снимката - центърът на Владивосток