Вицепремиерът на Руската Федерация Александър Жуков очаква инвестиционен бум в Русия в следващите 10 години. Това той заяви при откриването на Кубанския икономически форум, цитиран от Прайм ТАСС.

Жуков се аргументира с това, че Министерството на икономическото развитие провежда последователна политика по създаването на максимално благоприятни условия, за да стане Русия привлекателно място за инвестиции.

"Министерството вече предлага по часове новите възможности, свързани с рязкото оживление на инвестиционните процеси у нас", подчерта вицеприемиерът.

Той напомни, че вече са разработени 11 ключови инициативи за стимулиране на инвестиционния климат и ако тези инициативи бъдат реализирани, може да се очаква такъв инвестиционен бум.

Министърът на икономическото развитие на Русия Герман Греф заяви, че тези инициативи са стартовият бутон за специализираните икономически зони, Инвестиционния фонд, създаването на техно паркове, Федералните целеви програми, създаването на Руска корпорация за развитие, началото на работа на концесионните механизми, създаването на клъстъри и повишаване качеството на бизнес образованието.

Според Греф обаче има още много работа."За да направя образно описание на участието на федералните и регионални власти в инвестиционния процес, ще кажа, че федералните власти са тези, които създават вятъра, а регионалните са тези, които опъват платната.

Сега вятърът е достатъчно силен, за да обезпечи икономически ръст от 7-8% годишно. При този вятър обаче регионите се лутат и плават в различни посоки. Нужно е да им се обясни в каква посока плаваме и да им се помогне да разпънат платната", допълни Герман Греф.