Комунистическият диктатор на Северна Корея Ким Чен Ир, планира да използва златните пазари на Лондон, за да заобиколи финансовите санкции, които бяха наложени на държавата му от ООН, пише днес Times.

Режимът на Ким успя да листва централната банка на Северна Корея отново на Лондонската златна борса, като може да се опита да продава злато.

Инвеститорите в злато са обявили, че все още не се забелязва движение от Северна Корея на лондонските пазари. Банката на комунистическата страна се очаква да навлезе на пазара в момента, в който нормализира доставките на ценния метал от златните си мини.

Според информация на Times, добивът от корейските мини ще се извършва с помощта на чужди инвестиции. Един от фондовете, който иска да работи в Северна Корея е базираният в Лондон Chosun Development & Investment Fund.

Ако ръководителят Ким се домогне до златните пазари на Лондон, това може да провали плана на САЩ и ООН за прекъсване на валутните постъпления към Северна Корея, които се използват за закупуване и разработване на оръжие. Американското финансово министерство, предупреди миналата година за практиките на Северна Корея да изпира парите от наркотици и оръжие в чужди банки.

ООН наложи финансови санкции над Северна Корея през октомври, като ответна реакция на проведения от комунистическата държава ядрен ракетен тест. Северна Корея обаче изглежда е открила вратичка, тъй като златото не попада под финансовите санкции и така Ким Чен Ир отново ще има достъп до свежи пари, за да ръководи политиката си. Според международната общност, Ким ще използва парите за разработване на ядрена технология.

Смята се, че през 1980 г. Северна Корея е продавала средно по един тон злато на месец, което е струвало около $24 млн. (преизчислено в днешни долари). Продажбите са се осъществявали именно през Лондон.

Златните мини на Северна Корея са апетитна хапка за западните компании, които виждат там сериозни възможности. Китайците също са с големи апетити към златните мини на Северна Корея.

До сега пречката пред Северна Корея за продажба на злато на пазарите в Лондон беше, невъзможността за регулярни доставки и поддържане на определени обеми от суровината, което е най-важното изискване за присъствие на даден пазар. Говорител на посолството на Северна Корея в Лондон е коментирал изтеклата информация, като безсмислен слух.