Конкуренция при определянето на новия собственик на "Кремиковци" поиска министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

"Не знам кой ще е новият собственик, но искам да има конкуренция", каза Димитров.  "Кремиковци" цапа България - това е главният проблем, не че ни натиска ЕК, ние дишаме този въздух", коментира министърът, цитиран от Дарик.

По думите му, ако остане само един кандидат за собственик на металургичния комбинат, това би било в ущърб на държавата. Димитров коментира, че трябва да има поне два участника, съобщи Фокус.

Подписаният от УС на "Кремиковци" договор за ишлеме с компанията „ВОРСКЛА Стийл", собственост на украинския милиардер Константин Живаго, не означава, че той е новият собственик на комбината, защото това е договор за оперативно управление, коментира Димитров.

Собственикът на "Кремиковци" ще се определи от съда. "Не виждам ролята на държавата, освен ако не искаме да я вкараме в претенции от страна на някои от кредиторите и те да кажат, че държавата е подкрепила нещо, за което може да бъде съдена", допълни той.

Грижа на държавата е да следи за изпълнението на екологичната програма на "Кремиковци". Това е нещото, за което ще искате сметка от държавата", допълни министърът.