След като неочаквано беше открит потенциалът на Турция и тя беше определена като страната, в която инвестирането в недвижими имоти към момента представлява най - добрата инвестиция в целия свят, вниманието беше приковано към родината на Ататюрк. Погледите се насочиха към южната ни съседка и благодарение на разговорите по въпросите на пресъединяването на страната към ЕС.

Щом се заговори за инвестиции в недвижими имоти, името на Турция привлича внимание. И в това няма нищо странно и неочаквано. Имайки предвид цените на имотите в страната и тези в Западна Европа, повече от видимо е, че те са несравними. Един прост пример: едностаен апартамент в добър квартал на Истанбул може да бъде намерен за по - малко от 50 000 €. Дори имотите в познатите крайбрежни курорти - Бодрум и Кушадъсъ - се предлагат на съблазнителни и атрактивни цени.

Едно от основните притеснения на инвестиращите в имоти в Турция е свързано с ислямистката агресия. Това е факт, който не бива да се подценява. От времето на създаването си през 1923 г. начело с Кемал Ататюрк, Република Турция се самоопределя като светска страна.

Нейният основател се бори за създаването на модерна, демократична и светска държава, която да бъде управлявана в съответствие с принципите на просвещението, образователния и научен прогрес. Близо 85 години по - късно, идеолигията на Ататюрк все още е дълбоко срасната с турската психика. Не бива да се подценява изявеното желание за присъединяване към голямото европейско семейство, което е показател за посоката, в която гледа Турция, и насоките, в които би желала да се развива.

Днес очакванията за развитието на Турция са строго позитивни. Това неминуемо рефлектира върху пазара на недвижими имоти, където интересът на инвеститорите се покачи само за две години / 2005 - 2007 г. /. Цените на имотите започнаха да се ориентират в посока нарастване и то доста бързо.

Независимо, че цените на недвижимостите в страната могат да бъдат сравнени с тези на имотите в Испания преди десет години, тенденцията е към промяна, тъй като интересът многократно се увеличава, особено в районите около Ривиерата в най - южните части на Турция. И след като вече се разшумя за намеренията на страната за присъединяване към Еврозоната, Турция се радва на внимание. Добрите времена за страната настанаха.

Дълго време тя мечтаеше за място в Европа и в последните години полагаше усилия, насочени към промяна на законодателството и практиката си, за да се впише по - добре сред своите европейски съседи. Това се случи не без помощта на политическата далновидност, но оказа влияние и върху икономическото и състояние. В момента, в който на турските ресурси започна да се гледа като на европейски, привлекателността им пред европейските посетители нарасна и туризмът в страната отбеляза пик.

Турската агенция по туризъм инвестира крупни средства, за да подпомогне отрасъла по средиземноморското крайбрежие. Паралелно с това се увеличи интересът към тези части на страната. Вляха се немалки средства за подобряване на цялостната инфраструктура, летищата.

Адмирации получи новината за изграждане на международно летище в Турция. Планираният проект, който се изглажда в близост до Алания, ще привлече допълнително инвеститори от чужбина. То ще бъде ситуирано в Газипаша, на 30 км и 20 минути от центъра на града, като по този начин ще превърне Алания в леснодостъпна за туристите локация. Предвижда се новите апартаменти в града да бъдат предлагани на цени около 60 000 €.

За инвеститорите, които отправят погледа си далеч от популярните крайбрежни райони на Турция, се откриват нови хоризонти - Истанбул и Анкара. Там икономиката е стабилизирана и вътрешната покупателна сила - ръстова за страната. В тези части се наблюдава нараснало търсене на жилищни площи и офис сгради.

Жалко е, че България не би могла да се похвали като Турция с подкрепа и субсидии от страна на правителството ни, макар че все по - често се чуват призиви на отделни наши държавници относно това, че държавата ни трябва да вложи значителни средства в реклама на добрите възможности, които предлагаме като дестинация.

Слабо развитата ни инфраструктура и бюрократичните спънки, с които се сблъсква всеки един чужд инвеститор, стъпил на родна почва, ни поставят в незавидно положение, макар да сме не по - малко атрактивни както като туристическа дестинация, така и с оглед на възможностите, които предлагаме за инвестиране. Все още се славим като страна със сравнително ниски ценови нива на имотите, макар че в последните години се забелязва тренд на стабилно и постепенно увеличаване. В което нямаше да има нищо притеснително, ако възнагражденията в страната бяха адекватни и релевантни на положения труд.

И докато в меката на баклавата, локумите и горчивото черно кафе се радват на нараснало международно внимание, ние ще продължаваме да разчитаме на случайността и далновидността на чужденците, ще залагаме на еднолични действия и усилия и ще прокарваме индивидуално пътя си към успеха.