През последната седмица експертите от Агенция САПАРД идентифицираха осем случая на нередности и измами. Случаите бяха засечени след осъществени контролни мерки, свързани с преглед на извършените плащания по проекти, изплатени за периода от 2006 г. до момента. Те са предоставени на Националния ръководител на програма САПАРД, съобщиха от Държавен фонд „Земеделие".

ДФ „Земеделие" не е изплатил субсидия по три от проектите с установени нарушения, а за останалите пет са изготвени писма за доброволно изплащане. По сметките на ДФ „Земеделие" вече постъпиха 2,933 млн. лв., възстановени от „ЕвроФриго" АД. Контролните мерки са част от екшънплана за действие, който продължава да се изпълнява.

От началото на действие на програма САПАРД до момента, от общо одобрени 3509 проекта, са установени нарушения по 109 проекта, на обща стойност 29 млн. лв.

Фирма ЕвроФриго АД е регистрирана през 2001 година. Компанията притежава най-големия индустриален хладилник на Балкансият полуостров с площ от 10 000 кв. метра и обем от 42 000 кубически метра. Хладилникът предлага съхранение в температурният интервал от  +4°C до -40°C, шоково замрaзяване и дефростиране. В сградата се намира най-големия хладилен митнически склад в България, както и управлениe на митническите власти и ДВСК.

Изпълнителният директор на ДФ „Земеделие" д-р Атанас Кънчев проведе разговори с ръководствата на банковите институции, които членуват в Асоциацията на банките в България, във връзка с временно спрените плащания по програма САПАРД.

Беше постигнато принципно съгласие финансовите институции да предприемат процедури по преструктуриране на кредитните задължения на бенефициентите, със забавени плащания.

 

Банките предоставиха информация за размера на отпуснатите кредити на земеделските стопани и представителите на аграрния бизнес, за реализирането на проектите им по САПАРД.

ДФ „Земеделие" - Агенция САПАРД вече предприе стъпки за удължаване срока за изпълнение на инвестициите и подаване на заявките за плащане по частните мерки с един месец - до края на август.