Суровият петрол тип брент в петък се вдигна над $70 за барел на Лондонската междуконтинентална борса. Това е осем-месечен връх, постигнат благодарение страховете на инвеститорите, че престоите поради ремонт на американските рафинерии ще намалят запасите до необичайно ниски преди началото на летния сезон нива.

Лондонският брент се търгуваше за $70.16 за барел в 02:26 Гринуичкко време, като 11 цента поскъпване са едва малък дял от вчерашния му възход с над $2 или 3.3 процента. Подобно рязко движение не бе виждано от кризата с британските войници в Иран, довела до 5% поскъпване на горивото.

Американският петрол тип crude доставки юни се вдигна с 8 цента до $64.94 за барел, като предният ден качи цели 3.7%.

Наближава летния сезон, в който търсенето на бензин съществено се покачва поради ваканционните пътувания в САЩ. На този фон сведенията за проблеми в рафинериите в Луизиана и Тексас вдигат спекулативно цената нагоре. Анализатор от  ANZ Bank твърди: „Търсенето на бензин остава много силно, независимо от високите цени. Очакванията са за силен сезон за шофиране".

Автомобилната асоциация AAA в четвъртък каза, че очаква увеличение от 1.7% в броя на американците, които смятат да пропътуват 50 мили или повече на празника на Възпоменателния ден (последният понеделник на май), който поставя началото на летните отпуски.

Фючърсите на бензина поскъпнаха значително, с 4.3% в четвъртък, водейки до премия на бензина над суровия американски петрол с близо $37.

Агенция Ройтерс посочва сред средносрочните събития, които влияят на цената на петрола, също и продължаващата несигурност в Нигерия, изявлението на ОПЕК, че сегашните цени ги удовлетворяват, насилието в Близкия Изток, където от шест дни в сектора Газа се води гражданска война.