Министърът на транспорта Петър Мутафчиев участва в неформална среща на министрите на транспорта на ЕС и асоциираните страни-членки на 3 и 4 ноември 2006 г. във Верона, Италия.

Темата на Четвъртата Веронска конференция на министрите на транспорта беше „Иновативни методи в пътната безопасност".

Според статистическите данни пътните катастрофи в държавите-членки на Съюза през последните три години (2003-2005 г.) са причинили смъртта на приблизително 132 000 души, а ранените са повече от 5 200 000, със средни загуби за държавите от ЕС от около 2% от БВП.

Участниците обсъдиха начините и методите за намаляването на пътните произшествия на територията на ЕС.

Всички участници във форума се обединиха около идеята основен приоритет на всяка от страните да бъде намаляването наполовина на смъртните случаи, произтичащи от пътнотранспортни произшествия, както и подобряването на съответните политики и инвестиции за постигането на тази цел.

За да бъде осъществено това, се изисква поставянето на по-висок приоритет за мерките по безопасност на движението и в частност - на по-силни национални, регионални и местни действия, чрез постоянно повишаване на ефективността на мерките по безопасност на движението.

Участниците в Четвъртата Веронска конференция на министрите се обединиха около нуждата от създаването на нормативни, административни и икономически условия, които да са максимално благоприятни за широкомащабни и постоянно обновяващи се политики по пътна безопасност и около разработването на иновативни дейности за най-критичните положения в пътната безопасност.

По време на конференцията министър Мутафчиев запозна участниците с националната политика за осигуряване на безопасността на движението по пътищата, с предприеманите мерки, както и за съвместната работата с неправителствените организации, работещи по тези въпроси.