Съдбата на бившия агент на Федералната служба за сигурност и дисидент Литвиненко е водеща тема за днешните всекидневници.

„Литвиненко издъхна, обвини пряко Путин", пише вестник „Новинар"

Бившият агент на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) Александър Литвиненко почина в лондонска болница в четвъртък вечерта, след като бе отровен преди три седмици, отбелязва "Новинар".
Литвиненко постъпи в болница на 1 ноември с диагноза отравяне след поредица от срещи същия ден. В интервю за в. "Таймс" набеденият за отровител бивш офицер от КГБ Андрей Луговой потвърди, че е имал бизнес-среща на 1 ноември с Литвиненко в лондонски хотел в присъствието на бизнесмена Дмитрий Коврон.
Луговой пристигнал в Лондон заедно със съпругата си и трите си деца, за да гледат мача Арсенал - ЦСКА Москва. На масата в хотела бил сервиран чай и алкохолни напитки, но Литвиненко не пил нищо. Луговой каза, че е готов да се върне в Лондон и да сътрудничи на разследването.
Лабораторните проби показали, че Литвиненко е бил отровен с радиоактивен полоний, заяви за АФП анонимен източник от болницата в Лондон.
Косата на 43-годишния мъж бе окапала изцяло, а пораженията върху сърцето и нервната му система се оказаха необратими.

„Путин ме отрови, Бог да му прости", е заглавието на вестник „Стандарт".

Литвиненко обвинява директно президента Путин за убийството му. "Вие показахте, че нямате никакво уважение към човешкия живот, свободата или която и да е ценност на цивилизацията. Показахте, че сте недостоен за поста, който заемате. Може да успеете да ми затворите устата, но ще заплатите за това голяма цена. Протестният вой от целия свят ще кънти във вашите уши до края на живота ви, г-н Путин. Нека Господ ви прости за онова, което сторихте не само на мен, но и на многообичната ни Русия", пише Литвиненко в предсмъртното си писмо.
Вестникът отбелязва, че Путин е съжалил са смъртта на Литвиненко и нарекъл твърденията за намесата му "политическа провокация".
"Александър беше убит с миниатюрна атомна бомба. Толкова малка, че човек не може да я види", заяви разстроеният Валтер Литвиненко, баща на избягалия от Русия контраразузнавач. Той е лекар по професия.
Руските приятели на Литвиненко, живеещи във Великобритания, твърдят, че той е бил отровен по заповед на Кремъл. Смяташе, че разполага с важни факти, изобличаващи Москва, за смъртта на журналистката Анна Политковская.
Междувременно мистерията около отравянето на Литвиненко се заплете още повече.
В интервю за в. "Таймс" бившият руски агент Андрей Луговой каза, че наистина се е срещал с Литвиненко в деня на отравянето, но данните му се разминават с фактите, огласени приживе от починалия. Двамата се видели по бизнес дела, но самият Литвиненко изтеглил срещата в лондонския хотел на Луговой от 2 на 1 ноември. Литвиненко не е пил чай на срещата, твърди Луговой. Британската преса твърдеше обратното.
На срещата наистина присъствал трети човек, но това не бил "непознатият Владимир", както бе написано, а Дмитрий Коврон, приятел от детството на Луговой. Той запознал Литвиненко и Коврон две седмици преди това. Отделно Коврон е нисък, докато Литвиненко твърдеше, че непознатият е висок.
Срещата в х-л "Милениум" се състояла след обяда на Литвиненко с италианския му познат Марио Скарамела, а не преди това. Пред руския в. "Комерсант" Луговой казва още, че на срещата с Литвиненко бил и бизнесменът Вячеслав Соколенко.

„Дребни рушветчии на съд, акули - не", е водещото заглавие на вестник „Труд"

Мъж над 40 г. с висше образование е типичният рушветчия неудачник у нас, отбелязва изданието. Това излиза от анализа на Министерството на правосъдието на съдебната практика по делата за подкуп в периода на прехода 1989-2003 г.
У нас се разкрива и наказва дребното рушветчийство, а корупцията по високите етажи на властта остава на тъмно. Средният размер на подкупа, по който съдилищата решават дела е $ 140, най-високопоставените подсъдими за 15-годишния преход са един директор и двама зам.-директори. Най-много са осъдените данъчни служители и ревизори, на дъното на таблицата са митничарите.
35 % от делата за подкуп са приключили с присъда повече от 2 г. след извършване на престъплението, 7 % - след 5 г., 2,7% - след 7,5 г. Две дела са продължили повече от 10 г. Забавянето обаче не е в съдилищата.

„Д-р Чирков строи болница на морето", продължава на първа страница „Труд"

Известният кардиохирург проф. Александър Чирков ще строи модерна болница в Поморие. Първата й копка ще бъде направена утре.
Предвижда се здравното заведение да отвори врати за пациенти през втората половина на 2008 г., съобщи вчера кметът на Поморие Петър Златанов. То ще се казва "Черноморска болница за активно лечение" и ще бъде издигнато на самия бряг на морето. Теренът, върху който започва строежът, е 8 декара.
Главен инвеститор на проекта,за чието изпълнение ще бъдат необходими 20 млн. евро, е пловдивската фирма "Рола". Предвижда се тя да изгради близо до медицинския център хотелски комплекс, който пък ще бъде разположен върху 12 декара.

„Студенти изгоряха като факли в БМВ", съобщава за трагичния инцидент така вестник „Стандарт"

Като факли изгоряха двама студенти в БМВ-то си. Трагедията стана към 8  сутринта вчера на 5 км от заводите "Идеал Стандарт" в Севлиево.
35-годишният студент Васил Митов и приятелката му пътували от София за морската ни столица. БМВ-то летеше по магистралата с над 180 км/ч, разказа очевидец на катастрофата. Немската кола се спускала по участък от пътя, когато изведнъж поднесла и се забила в идващ отсреща камион "Мерцедес", който возел минерални торове. При удара двете возила избухнали в пламъци. 36-годишният шофьор на камиона успял да скочи от кабината и се спасил. Двамата студенти обаче останали затиснати в колата и пламъците овъглили телата им.
Причина за катастрофата според КАТ е несъобразена с пътните условия скорост от страната на водача на БМВ-то. В момента на инцидента този участък от пътя София - Варна бил влажен и хлъзгав, а над него се стелела мъгла.
Междувременно в София бе регистриран абсолютен рекорд за катастрофи, откакто КАТ води статистика за произшествията. Само за 12 ч в столицата са станали 295 леки и 11 тежки пътни инцидента. По чудо загинали няма, ранените са 16. 25 пък са тежките произшествия в страната вчера. Загинали са 3-ма, а ранените - 25.

"БСП настръхна срещу президентската партия", коментира вестник „Новинар"

Крайно негативно възприемат в БСП новороденото сдружение на президентския съветник Димитър Иванов "Национален граждански съюз за нова България", разбра "Новинар". То бе създадено преди седмица с амбицията да бъде гражданско правителство в сянка. "Иванов иска да подмени политическия елит и да бъде премиер в сянка, но на сянка човек настива", иронично коментираха червени депутати. Голяма глупост ще е, ако президентът реши да настрои БСП срещу себе си, след като работихме като луди за него. Така червените възприемат вероятността самият Първанов да стои в основата на новата партия. Членове на столетницата уточниха, че никога не може да е ясно кога Георги Първанов стои зад нещо и кога не. 

„Смърт и кръв в топ 7 на компютърните игри", коментира вестник „24 часа"

Conter Strike, GTA, Diablo, Mu, Warcraft, HalfLife и StarCraftса в топ 7 на най-предпочитаните от деца компютърни игри. Това показа проверка на "24 часа" в гейм зали в София и страната. За първата от списъка се твърди, че точно това била играта, на която е играл 9-годишният Асен, убил 8-годишния Мурад от Хасково миналата седмица. Общото между игрите от топ 7 е, че във всички има много насилие, убийства и кръв. Твърде слаба конкуренция на бойните игри са спортните от типа на футболния симулатор Gramis Crazy Football и FIFA 2007.
Все по-популярна става и българската игра
"BG мафия", в която се развиват познати истории от ъндърграунда на обществото ни, само че в още по-кървав вариант. Анкета в сайта на играта показва, че почитателите й се "кефят" най-много на начините за бързо забогатяване, и, на второ място - на "трепането един другиму". На трето място в класацията им е "участието в масови престъпления".

„18-годишно момче спаси живота на четирима", съобщава вестник „Новинар"

18-годишно момче стана донор на сърце, черен дроб и бъбреци, съобщиха от Александровска болница. Момчето е било блъснато от трамвай в четвъртък. Веднага след инцидента то е откарано в болница "Царица Йоана". Въпреки всички усилия да спасят живота му лекарите са констатирали, че момчето е изпаднало в мозъчна смърт. Родителите са дали съгласие органите му да бъдат дарени.
Експлантацията на сърцето, черния дроб и бъбреците са започнали в четвъртък срещу петък през нощта. Първо е била операцията по изваждането на сърцето, която е извършена от екип на болница "Св. Екатерина" начело с директора й проф. Генчо Начев. В кардиологичната болница органът е бил трансплантиран на 30-годишен мъж, който две години бил в листата на чакащите.
Екип от болница "Лозенец" начело с директора й д-р Любомир Спасов е извършила експлантацията на черния дроб, накрая лекари от болница "Александровска" начело с проф. Митко Цветков - началник на клиниката по урология, са извършили операцията по изваждането на бъбреците на момчето. Черният дроб е присаден на друг 30-годишен мъж в болница "Лозенец". Бъбреците ще бъдат трансплантирани днес в Националната кардиологична болница, тъй като операционната зала на клиниката по урология в болница "Александровска" е в ремонт. Според водещи специалисти по трансплантации петте болници са действали в добра координация помежду си.

„Еврокомисията охлади надеждите за III и IV блок", акцентира вестник „Новинар" 

Въпросът за съдбата на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй" е окончателно приключен за Еврокомисията, заяви говорителят на еврокомисаря по енергетиката Фаран Тараделас по повод решението на външната комисия на Европарламента за 8-месечна отсрочка и гъвкав подход спрямо затварянето на двата реактора. България се е ангажирала не само да спре двата реактора, но и окончателно да ги изведе от експлоатация, заяви Тараделас. Според него евентуален недостиг на електроенерегия у нас би следвало да бъде компенсиран с повишаване на мощността на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй" и увеличаване на енергийната ефективност, за което Евросъюзът ни е отпуснал средства.
Българският външен министър Ивайло Калфин също заяви от Тирана, че страната ни е поела ангажимент и промяната в договора за присъединяване би била много тежка. Според него обаче решението на евродепутатите ще даде възможност на страната ни да потърси компенсации за спирането на реакторите и подкрепа за АЕЦ "Белене". 

„Добре дошли! Но без АЕЦ", така вестник „Дума" коментира на челна страница темата

И последната ратификация на договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС стана факт вчера. Германският Бундесрат (Горната камара на парламента) единодушно прие закона за ратификация на нашия договор. Действието веднага бе привествано от специално изявление на еврокомисаря по разширяването Оли Рен. С това гласуване приключи и процесът на ратификация в целия ЕС, като парламентите на 25-те от съюза и на двете присъединяващи се държави вече са ратифицирали договора.
Приветствам България и Румъния, новите страни членки на ЕС от 1 януари 2007 г., се посочва в неговото изявление. По време на дебатите германските политици обаче напомниха за констатираните в последния мониторингов доклад на Европейската комисия недостатъци в области като правосъдието, вътрешния ред, борбата с корупцията, усвояването на земеделските субсидии.
Вчера стана ясно още, че Еврокомисията смята въпросът за съдбата на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй" за окончателно приключен. Това заяви говорителят на еврокомисаря по енергетиката Фаран Тараделас. Според него темата не може да се обсъжда и в бъдеще. България се е ангажирала не само да спре двата реактора, но и окончателно да ги изведе от експлоатация, категоричен бе той.

„Таксата за забавачка става 50 лева", информира вестник „Труд"

Таксата за детските градини в София трябва да стане 50 лв. Досега родителите плащаха по 40 лв. на месец. Това съобщи вчера на семинар за бюджета на София в Банско зам.-кметът по финансите на столицата Минко Герджиков. Месечно общината харчела по 120 лв. за издръжка на едно дете.
Едва 1,6 млн. лв. са постъпили т. г. в общината от реклама, а в бюджета бяха заложени 20 млн. лв. "Явно някой краде от рекламата и някой от администрацията толерира това", заявиха общинари. През 2007 г. се очаква от рекламната дейност да постъпят около 1,5 млн. лв. "Проектът за нова наредба за рекламата се търкаля 7 месеца в общинския съвет и не я приемат, а тя ще осигури повече приходи на бюджета", коментира кметът Бойко Борисов. 90 млн. лв. дължали софиянци за местни данъци.

„Учим без пари във Франция", пише на челна страница вестник „Стандарт"

Студентите хукват към Франция. Отличниците от всички наши висши училища ще могат без пари да учат в университета в Руан. Това съобщи зам.-ректорът на престижното учебно заведение Кристине Льо Бозек, цитирана от „Стандарт".
Предполагам, че това ще важи и за другите държавни университети във Франция, допълни г-жа Льо Бозек.
Само 200 евро годишна такса ще заплащат българските студенти във Франция след 1 януари.
Когато влезете в ЕС, младежите ви ще са равни с всички свои връстници от останалите държави членки, каза още Кристине Льо Бозек. Ниските такси не важат само за Сорбоната и платените специалности в най-престижните университети.
Финансови облекчения от Нова година ще има и за студентите ни в Англия.

„Общинските съветници в депресия срещу Борисов", коментира вестник „Новинар"

Столичните общински съветници подготвят декларация срещу кмета Бойко Борисов. Това съобщиха самите те на семинар в 4-звезден хотел в курорта Банско, където са се събрали да обсъждат проекта за бюджет 2007 г. "Гневен съм, възмутен и много повече, заради обидите, които кметът хвърля срещу нас в публичното пространство", обяви първи съветник от СДС Стефан Иванов, цитиран от „Новинар.
Според него от същото чувство са обхванати общинари от всички политически сили. Кметът ги наричал крадци, маскари, апаши и негодници. "Те така си викат помежду си", аргументира се пред "Новинар" Борисов, който не отиде на семинара. За свое успокоение общинските съветници направиха статистика, според която градският парламент е с най-много учени хора, защото 10% от тях били с титлата професор.

„Майка налага дъщеря си с колан", информира вестник „24 часа"

Майка пребила жестоко с колан 17-годишната си дъщеря в Монтана, съобщиха от отдела за закрила на детето.
11-класничката Диди подала сигнал в отдела, след като изпаднала в криза и влошила застрашително здравето си. Тя и по-голямата й сестра били малтретирани от майка им и подлагани системно на психологически и физически тормоз.
Последният скандал прелял чашата на търпението на момичето. Сестрите напуснали дома си в Монтана и живели 2 дни у приятели. След това с помощта на инспекторите от отдела за закрила на детето били настанени в общежитието на немската гимназия в града.
38-годишната майка била призована в съда заради системното насилие над момичето. Магистратите от районния съд постановили тийнейджърката да се отдели от семейството. От общината са й отпуснати 200 лв. месечно за издръжка.
Диди е пълна отличничка в едно от средните образователни училища, отговорник на класа. Въпреки тормоза и изтезанията вкъщи тя не развалила успеха си.