Русия и Европейския съюз в рамките на международното селскостопанско изложение „Зелена седмица - 2007" окончателно ще се договорят за продължаване доставките на животновъдна продукция, както и за сътрудничество в областта на борбата с фалшиви ветеринарни сертификати и с мошеничеството, съобщава днес РИА Новости.

Официално лице от Россельхознадзор е заявило за руската медия, че на 19 януари, петък, ще бъде подписано приложение 2 към меморандума за ветеринарните сертификати за животновъдната продукция, сключен между РФ и ЕС през септември 2004.

Това приложение трябва да гарантира на Русия, че в Русия няма да се доставя такава продукция, чиято реализация не е разрешена в рамките на самия съюз.

На 18 януари в Берлин се открива международното селскостопанско изложение „Зелена седмица", по време на което министърът на селското стопанство на Русия Алексей Гордеев ще се срещне с еврокомисаря по селското стопанство и развитието на селските територии Марианна Фишер - Бойл и с еврокомисаря по здравеопазването и защитата интересите на потребителите Маркос Киприану.

По време на срещата в частност ще стане дума за продължаването на доставките на месна продукция от ЕС за Русия, които бяха заплашени от прекратяване поради присъединяването на България и Румъния към ЕС.

Според Русия двете нови членки на ЕС са „неблагополучни" във ветеринарно отношение и с „редица опасни заболявания". От 1999 по българските овце се регистрира „син език", а в Румъния - класическа чума на свинете. И в двете страни ежегодно се отбелязват случаи на бяс по добитъка.

Едновременно с това през декември 2006 Русия и ЕС се договориха да не спират доставките на месо и мляко от ЕС в Русия. Официално договореностите за доставки от цялата територия на ЕС, за безопасността на които съюзът гарантира, влизат в сила от 19 януари.

Напомняме, ЕС гарантира безопасността на доставките, като забрани износа на животновъдна продукция от България и Румъния за ЕС за срок от една година, като животновъдната продукция на тези две страни може да се реализира само на вътрешния пазар.

Според приложението към меморандума, опасна продукция няма да влиза в Русия не само от България и Румъния, а също и от територията на трети страни в ЕС. С контрола по веригата на доставките е натоварено продоволственото бюро към ветеринарната комисия на ЕС.

Отделна точка в меморандума е превенцията на мошеничеството в сферата на доставките на животновъдна продукция. Русия има горчив опит, когато привидно произведена от благополучна във ветеринарно отношение страна животновъдна продукция се оказва опасна за живота и здравето на хората. На руската граница са спирани крупни партиди биволско месо от Индия реекспортирано от Полша, както и на свинско месо от Китай, които в Русия са забранени.