В Русия през тази година ще се състоят до 15 първични публични предлагания на акции (IPO) на енергийни компании и ще се привлекат над 10 милиарда долара частни инвестиции в енергетиката.

Завършваме реформата в енергетиката и през тази година възнамеряваме да проведем до 15 IPO на генериращи компании, които са създадени в резултат на реформата, заяви пред телевизия "Вести" президентът на РАО Енергийни системи на Русия Анатоли Чубайс. Той отбеляза, че се планира да се привлекат "колосални обеми" финансови ресурси в енергетиката.

Според нашата оценка това ще бъдат между 10 и 15 милиарда долара. Става дума за частни капитали. Именно това бе главната тема на нашите разговори с големите световни финансови компании, с големите световни енергийни компании и с производителите на оборудване, уточни Чубайс.

Около 40 руски компании ще регистрират акциите си на борсата в страната през тази и следващата година, прогнозират от инвестиционната компания "Тройка диалог". Дружествата, които се очаква да излязат на пазара, са от секторите: фармацевтика, банки, информационни технологии, въгледобив, и най-вече електроенергийния бранш. По оценки на експерти бумът на операциите по първично публично предлагане ще посрещне силното търсене на западни инвеститори, които смятат, че руският фондов пазар притежава значителен потенциал за растеж.

От инвестираните през миналата година 7.8 млрд. долара в страните от т.нар. група BRIC - Бразилия, Русия, Индия и Китай, втората е привлякла 1.5 млрд. долара.