Индексът на Националната активност в САЩ на ФЕД на Чикаго падна рязко до -0.56 пункта през октомври месец спрямо 0.0 пункта за септември.

По-меродавният индекс на тримесечна осреднена база за трите месеца до октомври също падна рязко до -0.56 пункта от -0.36 пункта за трите месеца до септември, като това е най-ниското ниво на индекса от ноември 2009г. насам.

Основна причина за влошаване на националната бизнес активност в САЩ за октомври изглежда се дължи на спада в производството, отчасти "благодарение" на урагана Санди, който удари важните Североизточни щати в края на октомври и негативната последици от който продължават и през ноември месец.

Всичките четири категории на компонентата на индекса показват влошаване през октомври, като разбираемо най-голям спад има в производствено-свързания индикатор който падна до -0.46 пункта от -0.06 през септември месец благодарение на негативния ефект а супер бурята Санди, посочва ФЕД на Чикаго.

Единствено индексът на работната заетост за октомври остава на положителна територия, но и той отбелязва спад до +0.07 пункта от +0.13 през септември, което е сигнал за забавяне на растежа на общата работна заетост в САЩ.

Индексът за потреблението и този за жилищния сектор също остава негативен и през октомври, като се влошава до -0.19 пункта от -0.17 пункта за септември месец.