Столичани ще плащат с 5% по-голяма такса смет, стана ясно от план-сметка за чистенето на града, която зам.-кметът по финансите Минко Герджиков представи на общинската бюджетна комисия, цитиран от в. Дневник.

Общинският съвет е решил да увеличи данъчната оценка, върху която се начислява таксата с 20%, но поради намаляване в промилите за такса смет, абсолютното увеличение ща бъде само 5 на сто.

Увеличението в такса смет ще бъде само за физическите лица, като за фирмите таксата ще се запази. Причина за това фактът, че юридическите лица плащат данък смет на база отчетната стойност на имота, а не върху данъчната оценка.

От началото на тази година всички местни данъци и такси, сред които и такса смет, вече се обслужват от общинската администрация, а не от данъчната, както беше до края на 2005 г.

Според новия бюджет за 2007 г. за концесионерите по чистота са заделени общо 50 млн. лв, 26 млн. лв. са предвидени за балиране и съхраняване на отпадъците, а 10 млн. лв. са определени за резерв от приходите от такса смет.