Днес Франклин Лавин, помощник секретар на САЩ за международната търговия, призова Индия да положи още усилия в отварянето на развиващата се икономика на страната за чужди инвестиции.

„Американските компании са много сериозни в намеренията си да правят бизнес в Индия", е казал Лавин, цитиран от агенция France Presse. Това завършва осем дневната му визита в Индия начело на група от 250 души, които представят компаниите си в сектори, вариращи от информационни технологии, телекоми, здравеопазване и енергия. Също така в делегацията е представена сферата на ядрените технологии в лицето на GE Energy, които ще изграждат ядрени реактори, ако проектът за ядрената програма САЩ - Индия получи одобрение от закона.

Желанието на Вашингтон е да завладее пазара на Индия, в която в момента средната класа се разраства до 300 млн. души. Размерът на търговската делегация е най-големият в американската история, изпращан зад граница. Лавин казва: „Това е точното време да бъдеш във Индия", визирайки ръста от 9.2% във второто тримесечие.

Въпреки 15те години икономически реформи, все още има съществени пречки за инвестициите в четвъртата по сила икономика на Азия. По време на реч пред Индо - американската търговска камара, Лавин отбелязва, че чуждите инвестиции са възпрепятствани в сектори като търговия на дребно, финансови услуги, информационен пренос и телекомуникации.

Индия е на 173 място от 175 държави според WTO по отношение насърчаването на договорите за чужди инвестиции. 74% от използвания софтуер е пиратски, а страната е сред водещите производители на фалшиви лекарства.

Все още има въпросителни за готовността на Индия за икономически реформи, е казал Лавин. Америка иска да вземе най-големия дял в индийската икономика. Но правителството е притиснато от комунистическите си партньори, които настояват за забавяне на реформите, опасявайки се, че бедността в Индия ще ескалира при въвеждане на свободни пазарни отношения.

Взаимната търговия на САЩ и Индия възлиза на около $40 млрд. годишно, като двете страни са се споразумели да я удвоят в рамките на следващите три години.