С помощта на Глобалния форум за корпоративно управление към Международната финансова корпорация в България беше сформирана работна група с участието на експерти от заинтересуваните институции, съобщиха от БФБ днес.

Целта е да се подпомогнат българските компании да подобрят корпоративното си управление и да се присъединят към основните ценности на прозрачността и отчетността.

Групата се ръководи от професор Бистра Боева - Университет за национално и световно стопанство и госпожа Бистра Илкова - Изпълнителен директор, Българска фондова борса - София.

Работната група си поставя за цел да подготви Национален кодекс за корпоративно управление, който се очаква да бъде готов за публично обсъждане през месец април 2007 г. Подобни кодекси съществуват в много страни по света и приемането им се препоръчва от Директивата за прозрачност на ЕС.

С оглед на присъединяването на България км ЕС от 1 януари тази година, българските компании се нуждаят от подобряване практиките на корпоративно управление с цел да повишат конкурентоспособността си на европейския пазар и да завоюват доверието на инвеститорите и кредиторите. По думите на професор Боева „Кодексът за корпоративно управление е изключително нужен на българската бизнес общност в подкрепа на нейните усилия за по-добри позиции на европейския и международните пазари. Чрез него компаниите, които желаят да прилагат международните най-добри практики в тази област ще получат възможност да се откроят от останалите."

Най-общо корпоративното управление се определя като система от правила за контрол и управление на компаниите. Доброто корпоративно управление е стимул за привличане на местни и чуждестранни инвестиции и насърчава устойчивото развитие на частния сектор.

Кодексът ще бъде инструмент в помощ на фирмите, които искат да подобрят практиката си на управление, ще посочи ясни правила за разкриване на финансова и нефинансова информация, ще гарантира по-добра защита правата на миноритарните акционери и ще разграничи отчетливо задълженията на директорите и мениджърите на компаниите.

Кодексът е предназначен на първо място за публичните компании, но в същото време той ще съдържа правила и за предприятията с държавно и общинско участие. След приемането му националният кодекс за корпоративно управление ще замести сега действуващия „временен" кодекс на Българска фондова борса. Той ще изисква от публичните компании да го прилагат или да обясняват в случай, че не го прилагат. От непубличните компании няма да се изисква да се съобразяват с Кодекса, но те също ще бъдат насърчени да следват неговите основни препоръки.