Общата сума на сделките, сключени на икономическия форум в Санкт Петербург, достигна 13,5 млрд.долара, след като организаторите планираха, че подписаните договори ще бъдат приблизително за 3,5 млрд.долара.

На 10-тия Петербургски икономически форум миналата година бяха подписани договори за малко над 1 млрд.долара.

От тези 13,5 млрд.долара 4 млрд. са преките чуждестранни инвестиции, а 9,5 млрд. долара е инвеститорският фонд на частните руски компании като "Лукойл" и "Норникел", съобщи министърът на икономическото развитие на Руската Федерация Герман Греф. По инвестиционни проекти са подписани 30 протокола.

Във форума, който се проведе от 8 до 10 юни в руския град Санкт Петербург, взеха участие 9000 души от 65 държави, като сред участниците имаше 9 президенти, 4 министър председатели . Работата на форума е отразена от 1400 журналисти.

"Броят на участниците показва, че форумът вече е станал глобално събитие", каза Греф, отговаряйки на въпроса дали Петербургският икономически форум ще стане толкова значим като събитието в Давос.

Губернаторът на Санкт Петербург обяви, че в града има много хотели, но все пак местата не са стигнали за всички, защото броят на участниците значително превишил предвиденото.

В момента в града тече реализацията на 145 проекта в хотелиерския бизнес и се предполага, че за следващия форум, този проблем вече ще бъде разрешен.