Суровият петрол поевтинява за четвърти ден на борсата в Ню Йорк, което е най-продължителния спад за тази година. Причина за намаляването на цената според Блумбърг е вчерашния доклад за намаляване на потреблението на бензин в САЩ, най-големият консуматор в света.

Потребителите са купували средно 9 305 моторни горива милиона барела на ден, което е намаление с 3.2% на годишна база според седмичната статистика на MasterCard. Това е осми пореден седмичен спад. Потреблението на бензин пък е намаляло с 1.7% според данните на Министерството на енергетиката на САЩ.

Суровият петрол с доставка през юли поевтиня с 85 цента или 0.6%, до $133.16 за барел на следборсовата търговия в Ню Йорк. Днес на борсата в Сингапур търговията вървеше на нива от $133.50 за барел в 10:10 часа българско време, като спрямо вчера намалението на цента беше с 51 цента или 0.38%.

Вчера американските пазари затвориха на нива от $134.01, като отбелязаха спад с 60 цента през деня.

Средната цена на най-използвания бензин спадна с 0.2 цента до $1.08 за литър, след като беше достигнал рекордни нива на 16 юни.

Суровият петрол сорт Брент с доставка през август поевтиня със 72 цента или 0.5% до $133 за барел на стоковата борса в Лондон вчера и се търгуваше за $133.49 на Борсата в Синагапур в 10:10 часа или с 0.17% по-малко от вчера.

Днешният доклад на Министерството на енергетиката може да покаже покачване на запасите на горива спад на резервите на суров петрол на компаниите в САЩ.

Очакванията са доставките на бензин да нараснат с 850 000 барела от 210.1 милиона барела през предходната седмица, а запасите от дестилирани горива, които включват горивата за отопление и дизела да се увеличат с 1.8 милиона барела.

Данните вероятно ще покажат намаление на запасите на суров петрол с 1.75 милиона барела през миналата седмицата, от 302.2 милиона барела.

Кувейтският финансов министър Мустафа Ал Шиамали вчера заяви в Исхафан, Иран, че цените на суровия петрол са твърде високи и разумната стойност трябва да е около $100 за барел.

Саудитска Арабия, най-големият производител на нефт в света покани страните потребителки и другите държави от ОПЕК на среща за цената на черното злато на 22 юни в пристанището на Червено море Джеда.

Междувременно саудитските власти обявиха, че ще увеличат добива с 300 000 барела на ден и може би ще обявят още едно увеличение на срещата в Джеда.