Правителството планира да продаде своя 44% дял в Българска фондова борса на европейски стратегически инвеститор до края на годината, заяви министърът на финансите Пламен Орешарски днес, цитиран от агенция „Ройтерс".

Стратегията за приватизациятана борсата трябва да бъде готова до средата на април тази година, след което да бъде изпратена на Министерски съвет за одобрение, каза още Орешарски.

„Или ще продадем своя държавен дял в БФБ или ще изберем стратегически партньор сред многото кандидати, проявили интерес до момента, като се надявам този процес да приключи до края на годината", каза министърът на финансите.

Държавата планира да се освободи от своя дял в борсата, за да стимулира развиващия се капиталов пазар в страната и да подпомогне финансовата институция да оцелее ожесточената конкуренция в ЕС.

До момента интерес към фондовата ни борса има от седем стратегически инвеститора: скандинавското борсово обединение OMX, атинската фондова борса „Hellenic Exchanges", немската „Deutsche Boerse", миланската „Borsa Italiana", виенската „Wiener Borse", варшавската фондова борса и нюйоркската фондова борса.

Все още обаче интересът на борсите не е конкретен, а от типа възможност за партньорство.