Има интерес от немски и португалски инвеститори за строеж на още 2 моста на река Дунав при Оряхово - Бекет и Силистра - Кълъраш. Новината потвърди за Money.bg Ясен Ишев от Дирекция "Планиране и контрол на пътната инфраструктура" в МТ.

За първи път тази идея беше лансирана през септември миналата година от министъра на транспорта Петър Мутафчиев във Враца.

Инициативата на България е съоръжението да бъде отдадено на концесия, но румънската страна може да има същите претенции, обясни тогава Мутафчиев.

Готовият проект за мост Оряхово-Бекет предвижда той да е шосеен и да бъде изграден в най-тесния участък на реката.

Общата дължина на съоръжението ще е около 860 метра. Предварителните изчисления на инвестициите за неговото изграждане през последната година достигна 70 милиона евро. Проектът за мост при Оряхово стана част от стратегията за развитие на област Враца 2007-2013 година, каза преди половин година министърът.

Има решение на Парламента на Република Румъния от  29 юли 2006г. за строителството на седем нови моста на р.Дунав при градовете Калафат, Гюргево, Кълъраш,  Браила, Галац, Турну Мъгуреле и Бекет.

Засега не се предвижда среща между министрите на транспорта на двете страни, но след приемането от Министерския съвет на  „Програма Дунавски мостове", изготвяща се от Дирекция „Планиране и контрол на пътната инфраструктура" в министерството на транспорта, се очаква да има такава.

След приемане на Програмата и след приключване на прединвестиционните проучвания, могат да се направят прогнози относно проектната стойност и сроковете на изпълнение за всеки един бъдещ мост, в зависимост от  габарит, отвори, височина на бреговете, съпътстваща инфраструктура, изисквания за корабоплаване и др, уточнияват от Дирекцията.