Тъй като Анкара упорито отказваше да отвори турските летища и пристанища за корабите и самолетите на члена на ЕС Кипър, преди време на дневен ред стоеше частично замразяване преговорите за членството на Турция в ЕС. Сега по данни от ЕС, турското правителство е готово на отстъпки - но твърде малки.

Говорителка на финландското председателство в ЕС е казала в четвъртък, че Турция би желала да позволи на кипърските кораби и самолети да влизат в едно летище и едно пристанище на страната. ЕС искаше от Турция изцяло да вдигне забраната от летищата и пристанищата.

Посланиците на Европейския съюз днес ще търсят решение в спора за преговорите за членство на Турция. Европейската комисия и Финландия посъветваха останалите страни-членки да замразят преговорите по някои от важните глави, докато Анкара държи забраната срещу кипърските самолети и кораби.

Турция не признава напълно Република Кипър в южната част на острова и член на ЕС. По време на турската инвазия през 1974 островът бе разделен на две части, като „Турската република Северен Кипър" не е призната от никоя страна по света освен от Турция.

Едновременно с тази новина стана ясно, че турската лира достигна седем - месечен връх във валутната търговия в четвъртък като следствие от информацията за възможно отваряне на Турция към Кипър. Турската лира се покачи до 1.4300 - 0.8% по-високо от затварянето в сряда.

„Това значи да се продават долари за лири, да се купуват бонове и да се спечели най-добрия реален марж на земята. Лирата на ниво от 1.4200 е реална, ако турското правителство се съгласи", казва банкер, цитиран от Reuters. „Твърде рано е да се каже ... но е добър сигнал с оглед на предстоящата среща на лидерите на ЕС на 14 - 15 декември".

Най-важния индекс на Истанбул XU100 се покачи с 2.5%, докато лихвата по ЦК платими 2008 слабо се понижи. Но без ясни сигнали от Анкара, пазарът остава несигурен. Друг анализатор предвижда, че Турция няма какво друго да предложи освен отварянето на пристанищата си и пазарът може отново да обърне тенденцията.