На днешния аукцион от IPO-то на София Комерс - заложни къщи АД в четири сделки се продадоха последните предложени 60 620 акции на дружеството по 5.03 лв. за акция, съобщи Finance.news.bg.

С това всичките предложени 400 000 привилегировани акции на дружеството намериха нови собственици и дружеството ще очаква по надлежния ред да бъде вписано в КФН и после акциите му да започнат да се търгуват на БФБ, като това не се очаква да стане по-рано от края на ноември.

Общо 46 сделки се сключиха през шест от седемте аукциона, като цената варираше от емисионната стойност 5 лв. до 20 000 лв. Последната цена беше постигната при очевидна брокерска грешка, като от опълномощения посредник по предлагането Статус Инвест коментираха, че са направени нужните постъпки тази сделка да се отмени, но от БФБ още не са взели решение. Следващата най-висока цена за акция на дружеството беше 6 лв., които бяха платени за 1 200 акции.

В следствие на това среднопретеглената цена постигната на IPO-то се покачи до 5.269 лв. за акция, а общо постъпленията за емитента възлизат на над 2.107 млн.лв. Ако сделката бъде развалена среднопретеглената цена от аукционите ще падне до 5.019 лв., а постъпленията - до 2.007 млн. лв.

Интересното при акциите от IPO-то София Комерс - заложни къщи е че всяка от тях освен правата, присъщи на обикновените акции, дава привилегията на притежателя си да получи кумулативен гарантиран дивидент за 10-годишен период (2006 г. - 2015 г.), като размера на дивидента за всяка година е определен както следва:

- 2006 год. - 0.40 лева за акция;
- 2007 год. до 2015 год. - 0.75 лева за акция

"София Комерс - Заложни Къщи" се занимава с предоставяне на парични потребителски и ипотечни заеми, чиито максимален размер, срок на кредита и начислената лихва, се договарят в зависимост от потребностите на клиента и предлаганото обезпечение.

Мрежата от заложни къщи на компанията непрекъснато се разширява, като към края на юни 2005 г. дружеството има открити 80 такива, разположени в 51 различни града на България.

Дружеството очаква печалба за настоящата година от 400 хил. лв., а за следващите две години предвиждат съответно 800 хил. лв. и 1 млн. лв. печалба.