Бившият гуверньор на Китайската народна банка заяви, че развитието на валутен пазар в страната е текущият приоритет на правителството, а не разширяването на рейнджа на търговия на юана към долара, нито дадено конкретно ниво на валутния курс на юана.

Дай Ксианглон, който беше начело на банката от 1998 до 2002, каза също, че е твърде рано да се говори за свободноплаващ валутен курс, с оглед на слабо развития лихвен режим и сравнително затворената капиталова сметка на страната.

Официално лице от китайския парламент изтъкна, че валутните резерви на Китай оказват голям натиск върху паричната политика, и че растежът им прави корекцията на курса на юана трудна.

 Създаването на единна азиатска валута (какъвто проект бе обявен не отдавна) ще отнеме "много дълго време". Това че растежът е 10.9% не означава, че икономиката прегрява, посочи дипломата, но допълни, че инвестициите в недвижимо имущество "определено прегряват".

От Китайската народна банка заявиха, че не са чули за каквато и да било среща днес за ревалвация на юана или за разширяване на рейнджа му на търговия. Тази официална информация би трябвало да успокои духовете, че няма да има нов изненадващ ход преди срещата на Г7.

Китайският юан завърши днешната търговска сесия на ниво 7.9445 към щатския долар. Това е малко по високо ниво от отбелязаното дъно под 7.9400 на 5-ти септември.