Днес в България пристига мисия на Бернската конвенция и представители на Споразумението за опазване на афро-евразийските водолюбиви птици (AEWA) към Бонската конвенция, съобщиха от БДЗП. 

Посещението ще продължи до 23 юни 2007 г., а причина за него са множеството проекти за изграждане на ветроенергийни паркове на интензивния прелетен път на птиците - Виа Понтика в районите на Калиакра и Балчик. По Българското Черноморско крайбрежие прелитат 78% от всички бели щъркели в Европа, цялата европейска популация на розовия пеликан, хиляди грабливи, водолюбиви и пойни птици. 
Поставянето на ветроенергийни паркове на прелетния път на птиците представлява изключително висок риск за тях и може да доведе до намаляването и дори до изчезването им.

На 30 ноември 2006 г. Бернската конвенция отвори нов наказателен файл за България, тъй като българското правителство не изпълнява ангажиментите си към конвенцията да опазва местообитанията на прелетните птици.

В тази връзка представителите на Бернската конвенция ще посетят на място конфликтните райони, ще се срещнат с представители на Министерството на околната среда и водите и заинтересовани страни, включително неправителствени природозащитни организации. 

Целта е да направят независима оценка на ситуацията и да подпомогнат правителството в изпълнение на неговите задължения, а именно - да не допусне строителство на ветроенергийни паркове в рисковите за птиците райони, да осигури пълни и качествени екологични оценки на инвестиционните намерения, да разработи и подложи на стратегическа екологична оценка Стратегия за използване на алтернативни източници на енергия в България, която ще предотврати в бъдеще появата на подобни конфликти.  

Орнитолозите напомнят, че по конституция конвенциите имат превес над националното законодателство, ако са налице противоречия.