„Все по-малко българи искат еврото", информира от първата си страница „Дневник"
Подкрепата на българите за еврото намалява, показват две представителни проучвания, представени в сряда. Едното е на институт "Отворено общество" сред 1200 българи, а другото е на "Трансатлантически тенденции 2011" сред малко над 1000 анкетирани.

През юли за приемане на единна валута са 25% от анкетираните, докато през февруари те са били 34%. Противниците също се увеличават - над половината от запитаните са против приемане на еврото, а с лека промяна са хората без преценка - 24 спрямо 21%, показват резулатите на "Отворено общество".

Рязката промяна в отношението на българите към единната валута съвпада с дълговите проблеми в еврозоната - кризата в Гърция, Ирландия, Португалия и нарастващите притеснения за Италия. Преди половин година разликата между подкрепящите еврото и тези срещу е била по-малка, а през 2008-2009 г. преобладаваше желанието за приемане на единната валута.

Категорично е мнението на българите и по отношение на членство в еврозоната, ако трябва да се подкрепят финансово закъсали икономики в нея. Над 56% са против България да стане член при такива условия. "Числата са показателни и сочат, че българите не искат да влизат в съюз, където бедните държави ще трябва да спасяват богатите", коментира Георги Ангелов, като визира постоянния европейски механизъм за стабилност (ESM), който трябва да влезе в сила от 2013 г. и предвижда значителна финансова тежест за всички страни в еврозоната.

Само преди дни финансовият министър Симеон Дянков заяви в интервю за в. "Уолстрийт джърнъл", че България остава решена да изпълни ангажимента да приеме еврото възможно най-бързо въпреки кризата, обхванала ЕС. Това изявление е рядък вот на доверие за дългосрочното бъдеще на общата европейска валута, отбелязва вестникът.
Още от статията на "Дневник"

„Здравословното хранене на децата е пред пълен провал", разкрива от първата си страница „Сега"
Шумно рекламираното здравословно хранене в детските градините и училищата е пред пълен провал. Двете нови наредби, които трябва да гарантират здравословно съставено меню с качествени продукти - на здравното и на земеделското министерство, тепърва ще се обединяват. Общините пък няма как технологично да изпълнят новите изисквания, защото много от тях имат сключени едногодишни договори по стария ред, а учебната година започва днес.

Както "Сега" писа, здравното и земеделското министерство се захванаха да пишат наредби поотделно в последния момент преди началото на учебната година и резултатът не закъсня. Здравното министерство регламентира нова структура на менюто за хранене в детските градини с изисквания към броя хранения, калории, типове храни, задължителни за дневен прием, и тя би трябвало да се спазва от началото на учебната година. Земеделският министър пък предложи и за детски градини, и за училища да се доставят храни по утвърдените от него стандарти. Заради опасност от изкривяване на конкуренцията икономическото министерство предупреди, че стандартите не са задължителни, а доброволни, и в наредбата не следва да се допуска предимство на производители, избрали да работят по тях.

Земеделският министър Мирослав Найденов се похвали вчера, че изготвената от него наредба ще бъде подписана в рамките на деня и така обещанието за здравословно хранене от 15 септември ще бъде изпълнено. В същото време обаче той и здравният му колега Стефан Константинов изненадващо обявиха, че се сформира работна група, която тепърва ще работи по обединяване на наредбите.
Още от статията на „Сега"

„Двойката идва с SMS", четем от първата страница на „Стандарт"
Идва краят на играта на криеница с двойките в училище. С SMS или по имейл родителите ще научават незабавно за всяка бележка или неизвинено отсъствие на децата им. Учителите вече ще вписват оценките в електронен дневник, който автоматично ще известява майките и бащите. Промяната е част от мерките за подобряване на дисциплината в училище. Първоначално е-дневниците ще бъдат въведени в около 600 школа. Родителите могат да се абонират за техните съобщения, като посочат имейл или като се регистрират на номер 1987 срещу 1,20 лева на месец. Системата се разработва от 15 години насам. След пилотния й старт в русенската математическа гимназия неизвинените отсъствия намалели два пъти, казаха авторите.
Още от статията на „Стандарт"

„Брюксел е все по-близо до издаване на общи еврооблигации", съобщава от първата си страница „Класа"
Европа е все по-близо до въвеждането на общи еврооблигации на страните, използващи единната валута. По-малко от месец след като германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози категорично казаха „не" на идеята, вчера председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че Брюксел е готов да представи възможностите за въвеждането на подобни дългови книжа. Но побърза да изтъкне, че пускането на еврооблигациите не означава незабавно решение на всички проблеми, а само част от справянето с тях.

За общи европейски дългови книжа се говори още от 2010 г. с първите искри на дълговата криза, припламнали в Гърция. Досега обаче големите икономики - най-вече в лицето на Германия и Франция, постоянно се обявяваха против, тъй като подобна мярка ще ги натовари с допълнителни разходи за лихви по дълговете им, а пък в същото време ставките за страните в криза ще намалеят. Противниците на еврооблигациите твърдят, че чрез въвеждането им ще се загуби стимулът за задлъжнелите страни да сложат в ред финансите си - те ще продължат да харчат повече, отколкото могат да си позволят, а сметката ще се плаща от дисциплинираните държави на принципа „богатите плащат за мързеливите".

"Лихвените проценти трябва да са различни, за да могат страните да бъдат поощрявани или санкционирани, за да се поддържа фискалната стабилност", посочи преди три седмици в интервю за „Шпигел" германският финансов министър Волфганг Шойбле. От друга страна, привържениците на идеята, сред които премиерът на Люксембург и председател на еврогрупата Жан-Клод Юнкер, обаче твърдят, че паралелно ще бъде създадена система за стимулиране на задлъжнелите да спазват строга бюджетна дисциплина. Ясно е, че всеки сценарий ще има определена цена, въпросът е кой ще излезе по-евтин, коментират експерти.
Още от статията на „Класа"

„Алма тур" мамила с пътници фантоми", пише на първата си страница „Монитор"
Туроператорът „Алма тур" e изпращал на морските летища пътници фантоми, за които никой не е купувал билети за връщане. Затова имената на пасажерите не са влезли нито в резервационната система на „България ер", нито на друга авиокомпания. Това съобщиха за „Монитор" от националния авиопревозвач вчера. От там са категорични, че „България ер" никога не е отказвала да качи на борда си пътник, чието име фигурира в списъците с пасажери. Онова, което „Алма тур" хвърлят в пространството, е бройка хора, които не знаят как ще се върнат у дома, но не става ясно с коя компания би трябвало те да пътуват. Причината е, че туроператорът не им е запазил места, обясниха от авиокомпанията. „България ер" работи по договор за съвместно изпълнение на полетите с няколко руски превозвача и ако хората са кацнали у нас с едната, може да отлетят с другата.

Фактът, че списъците не са известни на нито една от компаниите, означава, че пътниците никога не са имали билети категорични са от „България ер".

От националния превозвач напомниха още, че „Алма тур" е регистрирана по IATA, притежава съответния код и може да осигурява самолетни билети по всяко време. Фактът, че туроператорът не осигурява тези билети, означава, че проблемът е при тях.

На този етап „България ер" превозва средно по 5 хил. туристи седмично към Русия и лети по 16 честоти, съобщи търговският директор Мария Стоянова. С нито един друг туроператор не е възниквал проблем при превоза на пътници, допълни тя.

Междувременно вчера министърът на транспорта Ивайло Московски заяви, че руски туроператор е платил полета за 139 пасажери до Санкт Петербург.
Още от статията на „Монитор"

„Данъчни и осигурителни облекчения ще привличат нови чужди инвестиции", информира „Дневник"
Преотстъпване на част от корпоративния данък и осигурителните плащания, отстъпване право на строеж или предоставяне на безплатна земя. Това са част от основните мерки, заложени в изцяло нова концепция за привличане на чужди инвестиции, подготвена от Българската агенция за инвестиции (БАИ). Целта е да се накарат всички институции да заработят по нов начин и да се осигурят специални стимули за привличане на компании от сектори с висока добавена стойност.

Новата стратегия се прави, защото сегашните стимули не са конкурентни на мерките в другите държави от региона, а освен това са и недофинансирани. Ултимативно се посочва и че само с такива действия България има реален шанс да създаде благоприятен климат за чужди инвестиции. Според документа в момента над 1 млн. българи работят в сивия сектор, а още 1 млн. са заети в сектори с малка добавена стойност.

Документът е съвместна разработка на икономическото министерство, БАИ, изследователската компания A.T. Kearney и Центъра за икономически стратегии. Директорът на БАИ Борислав Стефанов съобщи пред "Дневник", че концепцията е предадена на Министерския съвет за обсъждане, като одобрените от него елементи се очаква да залегнат и в икономическата стратегия на кабинета. От Министерство на икономиката заявиха, че документът все още се обсъжда и се гледа сериозно на предложените мерки, но все още не е решено кои от тях да бъдат разписани в законодателни промени.

Според документа чуждите компании като цяло са по-склонни да инвестират в Югоизточна Азия и Централна Европа, отколкото на Балканите. За значими проекти в областта на производството България се бори с поне 10-12 конкурентни държави. А в областта на аутсорсинг, ИТ, изследвания често състезанието е между над 30-40 държави.
Още от статията на „Дневник"

„ДПС подкрепи ГЕРБ за продажбата на "Булгартабак", съобщава „Сега"
Десетина дни след като лидерът на ДПС Ахмед Доган се закани да саботира за пореден път приватизацията на "Булгартабак" вчера стана ясно, че той е блъфирал. ДПС застана плътно зад ГЕРБ и подкрепи продажбата със задоволство, стана ясно от думите на депутата от движението Йордан Цонев пред парламентарната икономическа комисия вчера. При предишните два опита за продажба на "Булгартабак" именно съпротивата на ДПС спря сделките и доведе до смени на министри.

"ДПС изказва своето задоволство от сделката, която запазва работните места, бизнеса на холдинга и гарантира интересите на тютюнопроизводителите", отсече Цонев. Той пламенно защити шефа на Агенцията за приватизация Емил Караниколов от нападките на БСП, че холдингът се продава на офшорка. "Достигането до крайния купувач е нереално, неизпълнимо желание в днешната икономика", започна да убеждава Цонев и припомни на Румен Овчаров, че преди години са задължили всички застрахователи да разкрият всеки от собствениците си, което било абсурдно за фирми от ранга на "Алианц", която е трябвало да издири всеки собственик на акция от пенсионните фондове.
Още от статията на „Сега"

„Пестят 80 млн. от шосета на 2 етажа", съобщава „Стандарт"
80 млн. лева спестила държавата от шосе на 2 етажа. Това обяви премиерът Бойко Борисов, след като откри новата естакада на Южната дъга на околовръстното на София. Пред очите на Генерала бе пуснато движението на надлеза за "Младост", който отвежда трафика към бул. "Александър Малинов", ремонтирания участък от "Бистришко шосе" и кръговото кръстовище. По думите на Борисов отчуждаването е трябвало да излезе 100 милиона лева на данъкоплатците. За да не дадем тези пари, направихме естакадата горе, а локалите отдолу, посочи премиерът. По този начин отчуждаването е излязло 21 милиона лева. 80 хиляди автомобила дневно минават за центъра към "Младост", уточни столичният кмет Йорданка Фандъкова. Голяма част от колите вече ще вървят по новия участък, допълни тя. Заради реконструирания път от бул. "Бистришко шосе" кметът Йорданка Фандъкова получи в общината специален подарък от баби от Бистрица. Жените омесили баница и я изпратили на "Московска" 33, за да благодарят за новото шосе.

Борисов нареди да се направи проверка на тъмно на новия път, за да се избегнат катастрофи.
Още от статията на „Стандарт"

"Липса на кадри бави ръста на ИТ индустрията у нас", пише „Класа"
Липсата на качествени кадри бави ръста на ИТ индустрията у нас, сочат наблюдения на експертите от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). Според тях на пазара все още се забелязва сериозен недостиг на работна сила: ако компаниите можеха да си намерят подходящите служители, бизнесът щеше да се увеличи с 50%. За тази цел е необходимо да се привлекат към България професионалисти и от останалите страни около нашата, коментираха от бранша.

Според данните от третото годишно изследване „Барометър на българската ИТ индустрия", представено от БАСКОМ вчера, около 7 на 10 фирми ще наемат още персонал през тази година. По отношение на заплатите, очакванията са за умерен ръст до 10% до края на годината - почти девет от десет фирми в бранша имат планове да вдигат възнагражденията. В момента те варират между 2 и 3 хил. лв.

За 2011 г. прогнозите на бизнеса за развитие на софтуерния бранш са оптимистични. Над 4 от 5 фирми очакват ръст в продажбите за 2011 г., като повече от половината анкетирани се надяват на 15% скок. Съотношението между дела на износа и местния пазар се запазва почти без изменение, показват данните в изследването. Около 50% от продажбите се реализират в чужбина, а експортът на продукти с висока добавена стойност като дял от общия е с ръст от 28% през 2010 г. Около 60% от износа са предназначени за Европа, други 35% са насочени към Северна Америка.
Още от статията на „Класа"

„KТБ създаде джойнт венчър за банкиране през GSM", съобщава „Монитор"
Джойнт венчър за мобилно банкиране създаде вчера Корпоративна търговска банка. Това стана с подписване на споразумение за създаване на смесената компания между изпълнителните директори на КТБ Илиан Зафиров и Георги Христов и изпълнителния директор на унгарския партньор „Целум" Янош Кока. От българска страна, освен КТБ партньор и акционер в сключения джойнт венчър ще и „Велдер Консулт".

Очаква се супермодерната услуга да стартира в началото на следващата година, след като премине успешно всички тестове. След като това стане факт, клиентите на КТБ вече ще имат достъп до банковите си сметки директно от мобилния си телефон по всяко време на денонощието. Това ще им позволи  да следят състоянието на своите сметки и бързо и лесно да извършват преводи и други транзакции.

Освен това услугата ще позволява пазаруването през самия GSM, без за целта да е необходимо да носите в себе си дебитна или кредитна карта. Зареждането на предплатени карти през GSM, плащането на сметки, на медийни продукти, застрахователни премии и т.н. са друга част от услуги, които ще станат възможни чрез новата технология.

„Можем да превърнем мобилните устройства в интелигентни портфейли. Унгарският успех може да се повтори и в България, в полза на българските клиенти. Днес вече знаем как ние в Централна и Източна Европа ще плащаме утре", коментира след подписването на споразумението изпълнителният директор на „Целум" Янош Кока.
Още от статията на „Монитор"