В туристическите пакети, които се предлагат на чужденци, гостуващи във Велико Търново,вече ще се предлага нова екстра- зъболекарски услуги.

Зъболекарският туризъм е неразработена ниша, за която е необходима сериозна реклама зад граница, твърди д-р Николай Войчев, цитиран от в."Янтра днес". В региона има добри специалисти, които биха извършвали без проблем такива услуги, но промоцията на нашите стоматологични услуги в чужбина не е достатъчна.

За да се осъществи това начинание, лекарите трябва да вложат много средства в модернизирането на техниката и кабинетите си, смята д-р Илия Минев,­ председател на Регионалната колегия на зъболекарите.

Великотърновски зъболекари са имали идея още преди 15 години да привличат чужди клиенти във Вонеща вода и да им предлагат качествено обслужване по време на почивката им.

Липсата на инвестиции обаче спира изграждането на хотел, зъболекарски и СПА център. Преди 2 години туристическа фирма от Велико Търново прави опит да включи "стоматологичен пакет" в своята оферта. Но заради слаба реклама и недостатъчно бързи реакции само 3 % от групата гръцки клиенти проявили интерес към офертата, спомня си управителката.

Вече е масова практика чужденци, купили имоти в региона, да водят роднини и приятели при местни зъболекари. Заселниците са доволни, че цените на зъболекарските услуги у нас са десетки пъти по-ниски отколкото в повечето европейски страни.

Наскоро 33-годишна испанка с шест имота в областта довела майка си, за да се лекува при наши стоматолози, след като сама се убедила в техния професионализъм.

Европейските граждани, които пребивават в България, могат да ползват същия пакет стоматологични услуги, както българските граждани. Традиция е българи, които работят и учат в европейски страни, също да лекуват зъбите си у нас.

Лечение на пулпит в Испания стига и до 700 евро, твърдят гурбетчии, ползвали услугите на тамошни доктори.