Френската марка Citroen представи по време на автомобилното изложение в Шанхай кросоувъра C5 Aircross, който ще смени седана Citroen C5. 

Автомобилът е построен върху платформата EMP2, която се използва в кросоувъра Peugeot 3008 и други модели на концерна PSA Group. Новият Citroen C5 Aircross е първият модел на марката с окачване Progressive Hydraulic Cushions, като използва хидравлика, за да компенсира големи неравности по време на движение, пише Auto Motor und Sport. 

Със своя дизайн моделът отговаря на едноименния концептуален автомобил, който бе показан в Шанхай през 2015. Серийният кросоувър получава въздушни капсули Airbump в долната част на каросерията и ярки акценти в екстериора.

Седалките, арматурното табло и вратите са изработени с двуцветни материали с шарка. Предните седалки притежават масажор, а седалките на втория ред може да регулират наклона облегалките. 

Снимка 289257

Източник: Auto Motor und Sport

Оборудването на модела включва панорамен покрив, адаптивен круиз контрол, система за поддържане лентата на движение, автономна спирачка, камери за кръгово наблюдение, функция за разпознаване на пътните знаци, мониторинг на слепите зони. 

Кросоувърът в Китай ще получи бензинов 1,6-литров двигател с мощност 165 и двулитров агрегат с 200 к.с., и двата са куплирани с шестстепенна автоматична предавателна кутия.

Клиентите ще имат на разположение и хибридна версия на Citroen C5 Aircross, която ще включва бензинов двигател с мощност 200 к.с. и два електромотора. Сумарната мощност на задвижващата система ще бъде 300 к.с., като по този начин моделът ще стане най-мощният сериен Citroen в историята на марката. Само на електричество кросоувърът ще може да изминава до 60 км, а зареждането на батериите може да става от битовата електрическа мрежа. 

Продажбите на Citroen C5 Aircross в Китай ще стартират в края на 2017 г., а на европейския пазар - през втората половина на 2018 г.. По-рано бе съобщено, че Citroen може да запази в моделната си гама седана C5, като новото поколение трябва да дебютира през следващата година.