Връщането на съветската класика "Москвич" на руския пазар миналата година беше определено от кмета на Москва като доказателство за устойчивостта на руската автомобилна индустрия на фона на западните санкции. Година по-късно разбираме обаче, че рестартът на колата от съветската епоха е знак за друга важна тенденция - нарастващото влияние на Китай върху ключов сектор от руската икономика, пише Reuters.

Автомобилите, които излизат от огромния Московски автомобилен завод  нямат нищо общо с добре познатите ни модели от съветската епоха. В елегантните джипове с четири врати ясно се виждат части от двигатели и тапицерии от китайския JAC Motors, коментират автомобилни експерти.

Започна серийното производство на градския кросоувър "Москвич 3" (Видео)

Започна серийното производство на градския кросоувър "Москвич 3" (Видео)

Продажбите на автомобила трябва да започнат през март 2023 година

"Моделът "Москвич 3" на практика е JAC Sehol X4, сглобен в Москва с помощта на компоненти и оборудване, закупени от китайски партньор", казват експертите.

Китайските производители на автомобили завземат пазарен дял в Русия, възползвайки се от напускането на западните компании, които доминираха на пазара преди началото на войната в Украйна, показват данни от автомобилната индустрия.

Вносните китайски автомобили днес представляват 49% от руския пазар, достигайки 40 000 единици през юни, в сравнение с предвоенния дял от едва 7% през юни 2021 година, според данни на аналитичната компания Autostat.

След като западните компании се изтеглиха от Русия, Москва организира придобиването на чуждестранни активи от контролирани от държавата дружества, за да гарантира, че производството в жизненоважния сектор ще продължи.

Правителството обаче премълчава значителната роля на Китай за възстановяването на автомобилния сектор след 59% спад на продажбите миналата година, като вместо това обявява възраждането на добре познати руски марки. Само че, както често се случва, нещата не са точно такива каквито изглеждат.

Руският автомобилен завод "Москвич" удвои продажбите си до ... 960 коли на месец

Руският автомобилен завод "Москвич" удвои продажбите си до ... 960 коли на месец

Заводът ще произвежда и електромобили