Недостигът на полупроводници застигна и Toyota. Най-големият автомобилен производител в света ще свие производството през септември с цели 40 процента, пише Nikkei. Компанията планираше да изкара от заводите си по света малко под 900 хил. автомобила, но броят им е намален до около 500 хил. заради недостига на чипове, както и заради разпространението на делта варианта на коронавируса в Югоизточна Азия, което създава проблеми с доставките и на други компоненти.

Очаква се Toyota да спре временно производствените линии в няколко завода в Япония, както и да забави дейността в Северна Америка, Китай и Европа. През септември 2020 г. компанията успя да произведе 840 хил. автомобила и се радваше на възстановено търсене от страна на потребителите.

Автомобилната индустрия губи $60 млрд. заради недостига на чипове. Как се стигна дотук?

Автомобилната индустрия губи $60 млрд. заради недостига на чипове. Как се стигна дотук?

Само през първите три месеца ще бъдат произведени с 672 хил. автомобила по-малко

Досега Toyota се справяше по-добре от конкурентите си, тъй като имаше значителен запас от чипове. Именно японската компания бе тази, която преди половин век въведе практиката "точно навреме", но след земетресението във Фукушима накара доставчиците си да изградят резерви.

Акциите на Toyota изтриха 4,4% след излизане на новината, при спад от 1,1% за Nikkei 225.

Засега компанията запазва прогнозата си за очаквани продажби в размер на 8,7 млн. за фискалната година, която приключва в края на март.

Междувременно Volkswagen също може да намали още повече производството си заради недсотига на чипове, пише Reuters. "Очакваме доставките на чипове през третото тримесечие да останат волатилни", казват от втория най-голям автомобилен производител. "Не можем да отхвърлим възможността за бъдещи промени в производството".

Германският гигант очаква до края на годината ситуацията да се подобри.

Тoyota продадe 50-милионния автомобил от модела Corolla

На всеки 28 секунди се купува кола от най-продавания модел в света

Тoyota Corolla държи титлата на най-продаван автомобил в историята повече от 20 години