Цената на акциите на социалната мрежа Twitter подскочиха с 11% в четвъртък преди началото на борсовата търговия в САЩ, след като компанията обяви прогноза, че следващото тримесечие може да се окаже първото от години, в което ще излезе на печалба.

През третото тримесечие на 2017 г. Twitter успя да надмине очакванията на анализаторите за нивото на продажбите и новите потребители на месечна база, показвайки признак на живот, коментира Bloomberg.

Twitter е основана през 2006 г. и вече над 10 години се бори с широкото възприятие, че представлява нишова медийна платформа. Дори президентът на САЩ Доналд Тръмп, който активно ползва социалната мрежа, не успя да помогне.

През последното тримесечие обаче резултатите най-накрая са налице. За периода до края на септември активните потребители са се увеличили с 4% до 330 милиона. Хората, които ползват услугата всеки ден, са се увеличили с 14%, като ръстът отбелязва четвъртото поредно тримесечие на постоянен двуцифрен ръст.

Най-вероятно част от по-добрия резултат е и опитът на изпълнителния директор Джак Дорси да промени фокус върху видео съдържанието.

За третото тримесечие загубата на Twitter е намаляла до 21.1 милиона. Приходите също са спаднали леко с 4.3 процента до 589.6 милиона долара.

Прогнозата за четвъртото тримесечие обаче е повече от добра и компанията очаква, че ще излезе на счетоводна печалба за първи път от ноември 2013 г.