България се нарежда на първо място по износ на лечебни растения в Европа, като държи и лидерските позиции в света след Китай, Индия и др. Това се посочва в анализ на Фондация „Информация и природозащита”, чиито експерти дават ценни данни за развитието на този бизнес. В  много отношения той би могъл да се превърне и в добра алтернатива за земеделско производство в планинските райони. 

По неофициални данни годишно в пунктовете се изкупуват около 17 хиляди тона билки, сред които най-търсени са копривата, липата, глогът, шипката, трънката и др., пише sinor.bg. 

Напоследък фермери започват да отглеждат култивирани лечебни растения, които все повече намират приложение в хранителната, фарамцевтичната и козметична индустрия. 

Основният проблем на страната е, че билките се изнасят предимно изсушени, без допълнителна преработка, която би донесла и по-високи доходи на производителите.  Докато в България един тон билки струват средно около 2 100 лева, цените във Франция са три пъти по-високи, в Швейцария – пет пъти по-високи, а в Япония билките струват 15 пъти по-скъпо. 

Статистиката за този износ се крепи на стари данни, но те са показателни за огромния потенциал, който България има в този сектор. 

В периода от 2001 до 2005 година например е установено, че от страната са изнесени 1 246 223 кг липа, 1 088 795 кг шипка, 999 481 кг мента и др.

През същия период освен диворастящи билки вече се отчита и износ на произведени в частни стопанства култивирани растения. Сред най-разпространените култивирани билки са лайката, липата, къпината, малината, маточината, плодове и семена на шипка.

Огромният плюс на страната е огромното разнообразие от лечебни растения, което се среща на сравнително малката ни територия. Докато в България виреят 4 100 от така наречените висши растения, но във Великобритания например са едва 2 950, се посочва в доклада.

От тези 4 100 растения 700 са с лечебни свойства, а от тях най-често използваните са 270 вида.